Recept: Samgyupsal buikspek

vrijdag, 23 maart 2018

De yakitori spies en het gegrilde buikspek zijn volledig geïntegreerd in onze westerse samenleving. Deze van oorsprong Japanse grilltechnieken geven veel resultaat tegenover weinig inspanning. In Japan en Korea gaan ze voor maximaal levensgenot en wordt er niets aan het toeval overgelaten: vlees wordt kort gegrild, sauzen zijn zelfgemaakt en vlak ook zeker het sociale aspect van zitten rondom een tafelbarbecue niet uit.

SAMGYUPSAL BUIKSPEK

Volgens Koreaanse grillstatistieken eet 70 procent van de bevolking van Korea minstens één keer per week samgyupsal. Als je dit gemakkelijke grillgerecht eenmaal geprobeerd hebt, begrijp je waarom. Een stuk knapperig gegrild spek gedoopt in zout en sesamolie samen met ssamjang. Dat alles in een slablaadje of sesamblad, of allebei, gegarneerd met bijgerechten naar keuze. In één keer in je mond doen, niet afbijten! Het is tegelijkertijd verfijnd en bruut, gezond en decadent, eenvoudig en geavanceerd.

 

Samgyupsal uit Yakitori & Korean BBQ

4 personen
500 g à 1 kg vers buikspek
zout
sesamolie
Serveren met
ssamjang en andere
bijgerechten naar keuze
(zie pag. 108)
ssam-wraps naar keuze
(zie pag. 107)
kimchi naar keuze
(zie pag. 116-118)
gekookte rijst

 

EEN Snijd het buikspek in plakken van ongeveer 1 cm dik. Je kunt het zwoerd laten zitten of wegsnijden. Ik laat het zwoerd graag
zitten, maar dan moet je wel zorgen dat hij goed knapperig wordt bij het grillen.

 

TWEE Zet het vlees klaar, samen met de bijgerechten, en gril het tijdens het eten. Leg een paar plakken spek op een grillplaat of een rooster en bak ze tot ze bijna gaar zijn. Knip ze dan met een keukenschaar in kleine stukken. Gril ze nog even totdat alle stukken een mooie kleur hebben en krokant zijn.

 

DRIE Doop het vlees in wat zout en sesamolie of in ssamjang en doe het samen met bijgerechten naar keuze in een ssam-wrap. Je kunt kimchi en rijst in je wrap doen of apart eten. Vergeet niet om zo af en toe een stukje vlees te eten met alleen wat dip. Gewoon te lekker!