Geniet volop van witte asperges nu ze in het seizoen zijn en varieer in je bereiding en gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze warme salade van speltpasta met garnalen, asperges en doperwten. Lekker met een scheutje room (met cognac!) en ricotta.
Salade van speltpasta met garnalen, asperges en doperwten
Bereiding 25 minuten (+ 1 uur marineren)
Voor 4 personen
Ingrediënten
450 g witte asperges, schoongemaakt
zout
300 g speltpasta naar keuze
2 el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
300 g rauwe garnalen, schoongemaakt
2 el cognac
125 ml room
nootmuskaat, versgeraspt
zwarte peper, versgemalen
250 g buffelricotta
100 g (jonge) doperwten, gekookt
1 handjevol doperwtencress (optioneel)
2 tl chilivlokken
Snijd de asperges in schuine plakjes van circa 5 cm. Blancheer ze kort (ca. 1 minuut) in kokend water met zout. Spoel ze koud af en laat uitlekken in een vergiet.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Verhit intussen de olie op middelhoog vuur in een grote hapjespan. Fruit de ui en knoflook en strooi er een mespuntje zout overheen. Zet na 2 minuten het vuur hoger en voeg de garnalen toe. Schep de garnalen zo nu en dan even om en blus het geheel na 4 minuten af met de cognac.
Schenk er de room bij en verwarm opnieuw. Breng de saus op smaak met een snuf nootmuskaat, zout en peper. Schep er de asperges en de pasta bij. Haal de pan van het vuur en roer er grof de ricotta door. Garneer met de doperwten, cress en de chilivlokken.
Uit: Asperges | Auteur: Jessica Lek | ISBN: 9789461432094 | €10,95