Recept: Rijstnoedels, asperges en Japanse dressing

vrijdag, 6 april 2018

Yes, het aspergeseizoen is begonnen! Een moment waar velen van ons naar uitkijken, zo ook Carola de Kanter auteur van ‘Leafs’. Zij gebruikt voor dit recept zowel het witte goud als de groene juweeltjes. Een perfect gerecht voor deze eerste echte zonnige voorjaarsdagen.

Rijstnoedels, asperges en Japanse dressing

Asperges zaai ik nooit zelf omdat ik bijna naast de beste teler van Noord-Brabant woon. Dat is dus boffen want ik ben dol op asperges; wit, groen, klein, groot, het maakt me niet uit. Ik eet ze soms wel drie keer per week op verschillende manieren. Puur, als soep, als gratin, in een salade, met pasta, kortom: verslaafd aan asperges. Asperges, noedels en Japanse dressing is geen voor de hand liggende combinatie en valt bij iedereen voor wie ik het maak in de smaak.

IngrediëntenRijstnoedels, asperges en Japanse dressing uit Leafs

125 g rijstnoedels
olie, om in te frituren
500 g groene en witte asperges
knoflook
zout
3 el sesamzaad
1 el rijstazijn
1 el Japanse sojasaus
1 el sesamolie
1 el gembernat of gembersiroop
1-2 el mayonaise

ter garnering

cress, erwtenscheuten (zie pag. 39) of eetbare
bloemetjes (zoals komkommerkruid)

Voorbereiding 5 minuten bereiding 20 minuten

Bereidingswijze

Verhit een laagje olie in een wok tot 170 °C. Frituur de noedels in gedeeltes en laat ze uitlekken op keukenpapier. Schil de witte asperges. Halveer alle asperges in de lengte en snijd ze in stukken. Rooster ze knapperig in een koekenpan met wat olie, knoflook en zout.

Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en maal het daarna fijn in een vijzel, maar niet zo fijn dat je een pasta krijgt. Meng het gemalen sesamzaad met de rijstazijn, sojasaus, sesamolie, gembersiroop en mayonaise tot een dressing en voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.

Leg wat noedels in een diep bord. Leg daarop een paar stukken asperge en schenk de dressing erover. Garneer met de cress, erwtenscheuten of bloemetjes.