Deze pittige burgers uit ‘Rosa’s Thai Café‘ zijn verrukkelijk, krokant vanbuiten en sappig vanbinnen. Het recept is een kwestie van de ingrediënten mengen, burgers vormen en bakken: klaar!
Pittige burgers van varkensgehakt
Auteur Saiphin Moore: “Tien jaar geleden ontmoette ik een vrouw die als kok op een schip werkte. We raakten met elkaar in gesprek en het ging (uiteraard) over eten. We begonnen elkaars recepten over te schrijven en dit gerecht was daar een van. De kruiden passen zo goed bij elkaar dat al je smaakpapillen tintelen!“
voor 4 à 6 burgers
300 g varkensgehakt
3 kleine rode uien of ½ grote ui, in dunne ringen
3 teentjes knoflook, fijngehakt
klein bosje koriander, fijngehakt
2 el limoensap
2 stengels citroengras, in plakjes
1 el chilivlokken
2 el nam pla (Thaise vissaus)
3 limoenblaadjes, in reepjes
2 el geroosterde rijst (zie pag. 11 in het boek)
plantaardige olie, om in te bakken
salade, voor erbij
Meng alle ingrediënten, behalve de olie, met je handen in een grote kom. Verdeel het gehaktmengsel in 4 à 6 porties. Rol elke portie tot een bal en druk iets plat tot een dikke hamburger.
Verhit wat olie in een wok op middelhoog vuur en bak de burgers ongeveer 2 minuten aan beide kanten tot ze gaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer met een salade.
Fotografie: Dan Jones