Recept: pavlova met lemon curd uit ‘Pavlova & Meringue’

vrijdag, 14 april 2017

Deze pavlova met zelfgemaakte lemon curd staat enorm goed op de paastafel. Ook geschikt voor andere feestelijke gelegenheden natuurlijk! Lees snel verder voor het recept.

1404 Recept pavlovaFeestelijke pavlova met lemon curd

14 X 26 cm
Voorbereiding: 1 uur
Baktijd: 1 uur en 30 minuten

Ingrediënten
een portie Franse meringue
een portie Italiaanse meringue

voor de lemon curd
2 eieren
5 eidooiers
140 g suiker
100 ml citroensap
50 g boter, in stukjes

Maak de Franse meringue (zie hieronder). Verwarm de oven voor tot 100 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hierop een rechthoek van 14 x 26 cm. Verdeel de meringue met de bolle kant van een lepel of een spatel in een 4 cm dikke laag over de rechthoek. Bak de meringuebodem 1½ uur in de oven. Laat hem afkoelen op een (taart)rooster.

Plaats een hittebestendige schaal of kom boven een pan met zacht kokend water (de bodem van de kom mag het water niet raken!). Doe de hele eieren, de eiwitten, de suiker, het citroensap en de stukjes boter in de schaal. Klop het mengsel af en toe met een garde. Na 20 minuten is het mengsel romig en glanzend. Kun je met de garde strepen trekken die niet bewegen, dan is de lemon curd klaar. Zet de lemon curd zolang in de koelkast.

Maak de Italiaanse meringue (zie hieronder). Schep de meringue in een spuitzak met een gladde spuitmond van 20 mm.

Verdeel een deel van de lemon curd over de gebakken meringuebodem (laat een smal randje vrij). Verdeel de Italiaanse meringue over de laag lemon curd in toefjes met een mooi puntje. Geef de meringuetoefjes een goudbruin kleurtje met behulp van een speciale crème brûlée-brander (je kunt de meringue ook onder de ovengrill schuiven, maar dat gaat heel snel!). Bestrooi de taart tot slot met de praline.

Franse meringue

3 eiwitten
mespunt zout
100 g fijne kristalsuiker
10 druppels citroensap
100 g poedersuiker, gezeefd

 1. Klop met een elektrische mixer of in een keukenmachine de eiwitten met het zout stijf. Begin op lage snelheid en zet de mixer steeds een standje hoger.
 2. Voeg 2 tot 3 eetlepel kristalsuiker toe, blijf kloppen, en strooi vervolgens de rest van de suiker er in een straaltje bij.
 3. Voeg de druppels citroensap toe zodra de eiwitten goed stijf zijn (stijve pieken).
 4. Strooi de poedersuiker er in twee of drie keer bij (klop na elke toevoeging) en klop ten slotte nog 5 minuten.
 5. Controleer of de suiker goed is opgelost. Zo niet, klop dan nog even door tot dit wel het geval is.
 6. Ga verder met het recept.

Italiaanse meringue

3 eiwitten
180 g suiker
mespunt zout
10 druppels citroensap
1½-2 el praline

 1. Klop met een elektrische mixer of in een keukenmachine 3 eiwitten met een mespunt zout stijf. Begin op de laagste stand en voer de snelheid geleidelijk op.
 2. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bekleed een bakplaat met vetvrij papier en strooi er een laagje suiker (180 gram) op.
 3. Schuif de plaat 7-8 minuten in de voorverwarmde oven (de suiker moet uiteindelijk een temperatuur van circa 110 °C hebben).
 4. Til de zijkanten van het bakpapier op en schenk de suikersiroop in een straaltje bij de geklopte eiwitten.
 5. Voeg 10 druppels citroensap toe en klop het schuim nog eens ongeveer 15 minuten, of tot de suiker is opgelost (neem een hapje van de meringue: is de suiker nog knapperig, klop dan even door).

Fotografie: Akiko Ida