Recept: Pasta alle Vongole uit ‘Big Mamma’s Cucina Popolare’

vrijdag, 24 juli 2020

Dit recept voor pasta alle vongole heeft iets magisch en is beslist een van de favorieten van Big Mamma. Bereid het gerecht, voor het allerbeste resultaat, met een glas witte wijn in de hand en je favoriete playlist spelend op de achtergrond.

Pasta alle Vongole

Voorbereidingstijd: 45 minuten
Weektijd: 1 uur
Bereidingstijd: 15 minuten

Voor 6 personen

Ingrediënten
700 g venusschelpen
grof zout
4 artisjokharten
50 g rijstmeel
1 l zonnebloemolie
zout en peper
2 el olijfolie
1 teen knoflook
600 g linguine of spaghetti
¼ bos bladpeterselie, fijngehakt
75 g bottarga (gezouten, gedroogde viseitjes; verkrijgbaar bij Italiaanse speciaalzaken of online)

 

Maak de venusschelpen schoon door ze 1 uur te laten staan in een grote kom met koud water waarin grof zout is opgelost. Controleer of de schelpen geen zand meer bevatten door iedere schelp tegen het werkblad te tikken. Gooi schelpen die nog zand bevatten weg.

Maak de artisjokken schoon. Breek de steel van de artisjokken om de harde vezels (hooi) van de onderkant te verwijderen. Verwijder de bladeren met de hand om bij het hart van de artisjokken te komen. Snijd de artisjokharten verticaal in dunne plakjes.

Schep het rijstmeel in een kom en haal de artisjokplakken er een voor een doorheen. Verwarm de zonnebloemolie in een frituurpan of grote gietijzeren braadpan tot 160 °C, of tot er kleine belletjes naar boven komen. Frituur de artisjokharten 3 minuten. Laat de artisjokharten uitlekken op keukenpapier, breng ze op smaak met zout en peper en zet ze aan de kant.

Verwarm in een koekenpan de olijfolie op halfhoog vuur en bak de knoflookteen en de venusschelpen 1 tot 2 minuten tot de schelpen geopend zijn. Schep de venusschelpen uit de pan in een kom en zet de kom aan de kant. Verwijder de gesloten schelpen. Verwijder de teen knoflook maar bewaar de jus.

Breng intussen gezouten water in een grote pan aan de kook en kook hierin de linguine. Kook de linguine 2 minuten korter dan staat aangegeven op de verpakking. Haal de linguine met een tang uit de pan en bewaar het kookvocht.

Meng de linguine met de jus van de venusschelpen in de koekenpan. Voeg 1 soeplepel pastakookvocht toe en meng volgens de saus met de pasta. Schep de venusschelpen door de pasta in de koekenpan.

Schep de pasta met de venusschelpen op een schaal en bestrooi de pasta met de bladpeterselie. Leg de gefrituurde artisjokken op de pasta en de schelpen en rasp de bottarga erboven. Serveer direct.

 

Uit: Big Mamma’s Cucina Popolare | Auteur: Big Mamma | ISBN: 9789461432377 | €35,00