Ben je van plan om (vaker) veganistisch te koken, maar geen idee waar te beginnen? Gaz Oakley leert je hoe en schreef het kookboek waarvan hij wilde dat hij het had toen hij veganistisch werd. Via zijn Instagram account deelde hij het heerlijke recept voor vegan munt-ijs met stukjes chocolade. Genoeg reden voor ons om ook jullie alvast een sneak peek te geven uit zijn eerste boek Vegan 100 dat bij ons begin augustus verschijnt.
Munt-ijs met chocoladestukjes en matcha
Munt-ijs met chocoladestukjes is altijd mijn favoriete ijssmaak geweest. Ik heb aan dit recept wat matcha toegevoegd vanwege de gezondheidsvoordelen, de felle kleur én de subtiele smaak.
Voor 6 personen
1 blik à 400 ml kokosmelk
1 vanillestokje
een handvol verse munt
140 g fijne kristalsuiker
2 tl matchapoeder (o.a. natuurvoedingswinkel)
1/2 tl xanthaangom (o.a. natuurvoedingswinkel)
300 ml cashewmelk (zie recept hieronder)
140 g veganistische pure chocolade, in kleine blokjes
Verwarm de kokosmelk in een pan. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met de botte kant van een mes het merg eruit. Voeg het vanillemerg en het vanillestokje toe aan de pan, gevolgd door de munt en de fijne kristalsuiker. Laat 15 minuten zachtjes koken, tot de smaken in de kokosmelk zijn getrokken. Schenk in een mengkom en laat afkoelen.
Meng het matchapoeder met de xanthaangom en de cashewmelk in een aparte mengkom. Klop het afgekoelde muntkokosmengsel door het matchacashewmengsel. Dek af met plasticfolie en laat in de koelkast volledig afkoelen. Schenk het daarna in een ijsmachine. Voeg de chocoladestukjes toe voordat het ijs in de machine begint op te stijven. Laat de ijsmachine draaien (volgens de instructies in de handleiding) tot het ijs bevroren is. Schep het ijs in een diepvriesbakje en zet in de vriezer.
Heb je geen ijsmachine? Schenk het ijsmengsel dan in een diepvriesbakje en zet in de diepvries. Meng elk uur met een spatel door – doe dit ongeveer 5 keer – en voeg de chocolade toe voordat het ijs begint op te stijven. Serveer in schaaltjes of ijshoorntjes. Bewaar in de diepvries op -18 °C.
Cashew melk
Zelfgemaakte melk is niet alleen lekkerder dan zuivelvrije melk uit de winkel, het is ook gezonder, goedkoper en supereenvoudig te maken. Ik wil graag precies weten wat er in mijn eten zit, dus ik maak elke week een flinke hoeveelheid melk; ik gebruik meestal blanke amandelen of cashewnoten.
Voor 1 liter
125 g cashewnoten
1 liter ijskoud gefilterd water
4 Medjooldadels, ontpit (een optioneel zoetmiddel, of wat agavesiroop of ahornsiroop naar smaak)
een snufje zeezout
een snufje kaneel of geraspte nootmuskaat (optioneel)
Laat de noten minimaal 8 uur of een hele nacht in koud water weken. Meestal voeg ik de noten toe aan het water voor ik naar bed ga en maak de volgende ochtend de melk. Als je havermout gebruikt hoef je deze niet eerst te weken; havermelk is ideaal als je snel melk nodig hebt!
Giet de volgende ochtend de noten af en voeg met het koude gefilterde water en eventueel het zoetmiddel toe aan een blender. Zorg ervoor dat het water echt heel erg koud is, omdat de blender warmte genereert waardoor een deel van de voedingsstoffen verdwijnt als de melk tijdens het pureren warm wordt. Pureer glad. Neem een grote kan en een zeefzak of neteldoek (of, als je geen van beide hebt, een schone theedoek). Bevestig de doek over de kan en schenk het melkmengsel erdoor.
Druk al het overtollige vocht uit de doek, tot de laatste druppel. Dat is alles: als het goed is, heb je nu verse melk van goede kwaliteit. Roer het zeezout en eventueel de kaneel of de nootmuskaat erdoor. Bewaar de melk maximaal 3 dagen in een schone, afgesloten fles in de koelkast.