Recept: melkbroodjes uit ‘Recepten uit Istanbul’

vrijdag, 3 februari 2017

Deze zachte broodjes uit ‘Recepten uit Istanbul‘ eten de Turken bij het ontbijt of de lunch, maar ook als tussendoortje bij een kopje thee. Als je ze warm serveert, zijn ze nog lekkerder! 

0202 Melkbroodjes IstanbulMelkbroodjes (sade poğaça)

Voorbereiding: 15 minuten
Rusttijd: 2 uur
Bereiding: 20 minuten

Voor 4 personen (8 broodjes)

20 g verse gist (of 6 g instantgist)
120 ml lauw water
500 g bloem
1 tl zout
1 tl suiker
120 ml lauwe melk
4 el olijfolie
1 eidooier
1 kleine handvol wit en zwart sesamzaad

 

 

Los de gist op in het lauwe water en laat enkele minuten rusten. Meng dan in een kom de bloem, het zout en de suiker en voeg de opgeloste gist, de melk en de olijfolie toe. Kneed het deeg tot een bal. Dek af en laat 2 uur rusten op een plek waar het niet tocht. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Kneed het deeg snel en verdeel het in acht porties. Rol een portie tot een bal, ongeveer zo groot als een sinaasappel (ca. 100 gram). Klop de eidooier los.

Besmeer de bal bovenop met de losgeklopte eidooier en bestrooi met sesamzaad. Herhaal met de rest van het deeg. Leg de broodjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 20 minuten in de oven. Ze moeten goudgeel zijn.

Variant: voeg een handvol krenten toe aan het deeg.

In ‘Recepten uit Istanbul’ vind je op pagina 14 nog twee versies: met kaas en met kruiden.

Fotografie: Akiko Ida en Pierre Javelle