Het heerlijke aan ‘Vegan 100′ is dat je kijkend naar de foto’s niet eens het idee hebt dat je door een veganistisch kookboek bladert. Gaz Oakley geeft in zijn kookboek bekende gerechten een vegan jasje en tja dat ziet er gewoon watertandend lekker uit allemaal. Zo ook zijn versie van mac ’n cheese met kokosbacon, die pan wil je meteen leeg lepelen toch?
Macaroni met ‘kaas’ & kokosbacon
Deze klassieker moest ik gewoon veganistisch maken. Deze versie is ongelooflijk romig en lekker. De kokosstukjes hebben een heerlijke gerookte baconsmaak en voegen een geweldige textuur toe.
Voor 4 personen
250 g macaroni (of glutenvrije pasta)
1 el olijfolie
1/2 bloemkool, in kleine roosjes
1 kleine ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 stengel prei, gewassen en fijngehakt
50 g amandelen
300 ml amandelmelk
1 el Engelse mosterd of een andere pittige mosterd
1 tl paprikapoeder
1 el verse tijmblaadjes
1 blik à 400 ml kokosmelk
5 el edelgistvlokken (o.a. biologische supermarkt)
zout en peper
Voor de kokosbacon:
80 g kokosvlokken
2 el ahornsiroop
2 el vloeibare rook (o.a. online)
2 el sojasaus
1 el kokosolie
Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak eerst de kokosbacon: roer alle ingrediënten in een mengkom door elkaar zodat de kokosvlokken goed bedekt zijn en verdeel over de bakplaat. Bak 10 tot 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin en krokant zijn. Controleer regelmatig en schep tijdens het bakken om, want de kokosvlokken verbranden snel.
Breng een grote pan met gezouten water aan de kook en kook de macaroni in 8 tot 10 minuten al dente. Blancheer de bloemkoolroosjes 3 minuten in kokend water en giet af. Schenk intussen wat olie in een grote pan en bak de ui, de knoflook, de prei en de geblancheerde bloemkool. Bak regelmatig roerend op laag vuur. Pureer de amandelen met de amandelmelk glad en voeg toe aan de groenten om een saus te maken. Giet de pasta af en zet apart.
Voeg de mosterd, het paprikapoeder en de tijm toe aan de saus, roer door en voeg de macaroni toe. Voeg de kokosmelk, de edelgistvlokken en een snufje zout en peper toe en laat nog 1 tot 2 minuten op laag vuur garen, tot de pasta dik en romig is. Garneer met een snufje paprikapoeder en de krokante kokosbacon en serveer direct.