Recept: linguine met mosselen uit ‘Big Mamma’

vrijdag, 22 september 2017

Dit gerecht uit ‘Big Mamma‘ vind je door de week op tafel bij Zuid-Italiaanse gezinnen. De pasta wordt ongeveer bereid zoals risotto en overgoten met een zeer smeuïge saus. Buon appetito!

Cozze e fagioli
Linguine met mosselen en cannelinibonen

Voor 4 personen

Ingrediënten
Verse mosselen x 40
Ui x 1
Knoflook x 2 tenen
Bleekselderij x 1/2
Wortel x 1
Olijfolie QB*
Cannellinibonen (uit blik) 300 g
Zout en witte peperkorrels QB
Linguine 350 g
in de lengte gehalveerd
Spaanse peper x 1 middelgrote
Witte wijn x 1 groot glas
tamelijk mineraal, zoals een goede fiano di avellino
Verse kruiden x 1 flinke handvol
peterselie, koriander
Gedroogde rawits x ca. 10

Come fare
Schraap en boen de mosselen schoon. Pel de ui en 1 teen knoflook en maak de bleekselderij en wortel schoon. Hak de groenten zeer fijn en fruit ze in wat olijfolie in een koekenpan. Voeg de cannellinibonen toe en bak die 20 seconden mee. Vul het blik van de bonen met water en schenk dat erbij. Voeg zout en peper toe, breng aan de kook en doe de pasta in de pan. Als het gerecht te droog wordt, voeg dan wat water toe maar niet te veel, want de pasta wordt niet afgegoten.

Schenk intussen wat olijfolie in een hapjespan en fruit daarin de andere teen knoflook zonder kiem en de gehakte spaanse peper. Stort de mosselen erbij en voeg de witte wijn toe. Dek de pan af en wacht tot de mosselen opengaan. Schep ze dan uit de pan, schenk het vocht door een puntzeef en voeg het aan de pasta toe. Meng goed en voeg de mosselen, de kruiden, enkele rawits en versgemalen witte peper toe.

Opmerkingen
Cannellinibonen zijn kleine, erg zoete witte bonen. Hier gebruiken we bonen uit blik, maar je kunt ze natuurlijk ook 40 minuten zelf koken in koud water met smaakmakers.

Wijntip
Fiano di Avellino, een superwijn uit Campanië, is ideaal in en bij dit gerecht. Licht en sprankelend.

* Wat betekent Quanto Basta?

Toen we dit boek begonnen te schrijven werden we gewaarschuwd: geef voor alle ingrediënten heel precies de hoeveelheden aan!
Maar bij Big Mamma houden we nu juist van de Italiaanse keuken omdat je je niet strikt aan regels hoeft te houden. Het is net als autorijden in Napels. Een beetje van dit, veel van dat.
Over het algemeen: een beetje van iets en veel olie, kaas en liefde. Als in recepten ‘QB’ staat vermeld, betekent dat Quanto Basta oftewel ‘zoveel als nodig’. Dat wil niet zeggen dat je de hoeveelheid moet raden, maar dat je moet afgaan op je gevoel en op de smaak. En dat je altijd gelijk hebt.