Recept: Libanese kefir uit ‘Kefir & Kombucha’

vrijdag, 18 januari 2019

Dit recept heet ‘Libanese kefir’ omdat de combinatie van rozenblaadjes en groene anijs typisch is voor de Libanese keuken. De smaak gaat prima samen met kefir en bovendien is anijs goed voor de maag. Een heerlijk drankje!

Libanese kefir

Voor 1 liter

ingrediënten

– 1 l mineraal- of kraanwater
– 1 el rozenblaadjes
– 1 el groene anijs (o.a. natuurvoedingswinkel)
– 40 g lichtbruine biologische suiker
– 20 g fruitkefirkorrels (o.a. natuurvoedingswinkel of online)

 

Verhit het water zonder het te koken. Neem de pan van het vuur en laat de rozenblaadjes en groene anijs in het water trekken. Meng de lichtbruine suiker erdoor als het water nog warm is en laat het vocht helemaal afkoelen. Voeg de fruitkefirkorrels toe en laat de drank fermenteren (zie hieronder).

Schenk de kefir door een zeef in de fles en bewaar de korrels voor de volgende keer. Voor meer bruis laat je de drank een tweede keer fermenteren in een beugelfles. Zet de fles 24 uur in de koelkast voor je hem uitschenkt.

 

Fermentatie
1-2 dagen

Laat de drank 24 tot 48 uur in de pot fermenteren op een donkere, warme plek (22 tot 26 °C). Gebruik je een deksel, open de pot dan om de 24 uur even om wat gas te laten ontsnappen. Je moet de korrels zien ‘dansen’ en het fruit moet komen bovendrijven door het koolzuurgas. Proef regelmatig met een rietje: hoe langer je de kefir laat fermenteren, hoe minder zoet hij wordt.

 

Uit: Kefir & Kombucha | Auteurs: Sebastian Landaeus & Nina Lausecker | ISBN: 9789461432049 | €17,95