Recept: Kerstmenu uit ‘Eat Vegan’

vrijdag, 15 december 2017

1 op de 4 kiest voor een vega(n) kerstdiner dit jaar. Een kerstmenu uit ‘Eat Vegan’ past daar perfect bij! 

VOORGERECHT: SCHEUTJE LASH

Voor 1 glas
4 parten watermeloen of ananas,
in blokjes van 2 cm
2 partjes limoen, in 4 stukjes
kleine handvol muntblaadjes,
plus 1 takje munt, ter garnering
(optioneel)
ijsblokjes
zoet kokoswater

Kneus het fruit in een hoog glas. Kneus de muntblaadjes met de hand en leg ze op het fruit. Vul het glas met ijsblokjes en giet er kokoswater bij tot het glas tot de rand is gevuld. Haal het fruit met een barlepel omhoog en roer om alle stukjes gelijkmatig over het glas te verdelen. Garneer het drankje eventueel met een takje munt.

 

 

 

 

 

 

 

HOOFDGERECHT: OVENSCHOTEL MET BOERENKOOL & PREI

Voor 4 tot 6 personen
500 ml sojamelk
250 ml groentebouillon
½ ui, gepeld en gehalveerd
3 tenen knoflook, 1 gekneusd, 2 geperst
mespunt venkelzaad
2 verse laurierblaadjes
mespunt zwarte peperkorrels
handvol gehakte bladpeterselie (houd de steeltjes apart voor de bouillon)
4 grote stengels prei, in de lengte gehalveerd en in halve ringen van 1 cm dik gesneden (houd de donkergroene uiteinden apart voor de bouillon)
80 g plantaardige margarine, plus extra om in te vetten
olijfolie, om in te bakken
zout
1 flinke stronk boerenkool, stengels verwijderd, blad in grove stukken gescheurd
1 tl gehakte tijm
35 g tarwebloem
120 g geraspte veganistische kaas
1 el dijonmosterd
peper
oudbakken brood

Giet de sojamelk en bouillon in een middelgrote pan. Voeg de ui, gekneusde knoflookteen, venkelzaad, laurierblaadjes, peperkorrels, peterseliesteeltjes en donkergroene uiteinden van de prei toe. Breng aan de kook, haal de pan van het vuur en laat het sojamelkmengsel 15 minuten trekken. Giet het boven een kom door een zeef en gooi de opgevangen smaakmakers weg. Verhit 1 eetlepel margarine en een scheutje olijfolie in een pan op halfhoog vuur. Voeg de prei met een snuf zout toe en bak hem tot hij zacht en glazig is. Schep de prei uit de pan en zet hem opzij. Breng een grote pan water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe. Blancheer de boerenkool 3 tot 4 minuten, of tot hij zacht is maar nog wel mooi heldergroen is. Giet de boerenkool af en spoel hem onder koud stromend water af om het garingsproces te stoppen. Verwarm de oven voor tot 180 °C en vet een grote ovenschaal (of eenpersoonsovenschaaltjes) in met wat margarine. Smelt de rest van de margarine in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de tijm en de helft van de geperste knoflook toe, bak ze ongeveer 30 seconden en voeg de bloem toe. Roer goed tot er een roux ontstaat en bak vervolgens 1 minuut zodat de bloem zijn rauwe smaak verliest. Voeg vervolgens al roerend beetje bij beetje het sojamelkmengsel toe tot je een gladde saus hebt. Voeg de kaas en de mosterd toe en blijf roeren op laag vuur tot de kaas volledig is gesmolten. Breng de saus op smaak met zout en peper. Maak de knoflook-broodtopping. Scheur het brood in kleine stukjes of maak er grof broodkruim van in een keukenmachine. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Voeg de rest van de geperste knoflook, gehakte peterselie, brood en een snuf zout toe en schep alles goed door de olie. Bak het op halfhoog vuur en blijf omscheppen tot het brood net een beetje goudbruin begint te worden. Haal de pan van het vuur en zet de topping opzij.

MEXICAANSE FLAN MET SPECERIJEN

Je kunt 1 grote flan of 4 tot 6 eenpersoonsporties maken.
750 ml sojamelk
1½ tl vanille-extract of -pasta
4 kruidnagels
6 venkelzaadjes
1 kaneelstokje
2 reepjes biologische sinaasappelschil,
het witte deel verwijderd
50 g fijne kristalsuiker
1 takje tijm
snuf zout
¾ tl agar-agarpoeder (niet meer, niet
minder – dit is geen goed moment
om eigenwijs te zijn)
170 g zijden tofu
Karamel
170 g fijne kristalsuiker
snuf zout
60 ml water

 

 

Breng alle ingrediënten, behalve het agar-agarpoeder en de tofu, in een middelgrote pan aan de kook en giet het direct in een hittebestendige kom. Zet het 30 minuten opzij, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Veeg de pan schoon voor later gebruik. Maak de karamel. Verhit de suiker, het zout en 60 ml water in een brandschone kleine pan, zonder te roeren, op halfhoog vuur tot de suiker is opgelost. Laat de pan nog 8 tot 10 minuten op het vuur staan tot de karamel licht amberkleurig wordt. Verlies de karamel geen seconde uit het oog, want hij verbrandt voor je er erg in hebt! Giet de karamel in een vorm of vormpjes naar keuze en zet hem opzij. Wees gerust, hij wordt vanzelf hard. Giet het sojamelkmengsel door een fijne zeef terug in de schoongeveegde pan en strooi het agar-agarpoeder erover. Breng het sojamelkmengsel op halfhoog vuur aan de kook, zet het vuur laag en laat al roerend ongeveer 3 minuten zachtjes koken tot het agar-agarpoeder volledig is opgelost. Zet het sojamelkmengsel opzij tot het iets is afgekoeld. Mix in een blender de tofu en het sojamelkmengsel tot een gladde custard zonder klontjes. Om verzekerd te zijn van een volledig gladde custard, kun je hem na het mixen door een fijne zeef in een kom gieten. Door het mixen kan er een schuimlaagje op de custard ontstaan. Als je wilt dat de onderkant van je flan perfect gladde randen krijgt, dan kun je het schuimlaagje van de custard scheppen (dat doen wij in het restaurant ook, maar thuis neemt Shannon die moeite niet). Giet de custard over de gestolde karamel en dek hem af met plasticfolie. Zet de flan minstens 2 uur in de koelkast zodat hij goed koud wordt. Om hem uit de vorm te halen, zet je hem eerst ongeveer 15 seconden in een met heet water gevulde gootsteen of kom, zodat de karamel iets zachter wordt. Spetter geen water op de flan! Leg een omgekeerde serveerschaal op de vorm en keer de vorm in één vlugge beweging, zodat de flan op de schaal terechtkomt. Wees niet bang, het is makkelijker dan het klinkt!

Boeken

Eat vegan

ISBN: 9789461431707