Het is Nationale Pannenkoekendag! Alle reden om jezelf te verwennen met deze heerlijke karnemelkpannenkoek uit The Farmhouse Cookbook. Perfect om vanavond het diner mee af te sluiten of om de zaterdagochtend mee te beginnen.
Onze kinderen vinden het ontzettend leuk om deze pannenkoeken te bakken; ze zijn dan ook heel eenvoudig te maken. Strooi tijdens het bakken gerust wat vers fruit erover, zoals frambozen, aardbeien en plakjes banaan.
Karnemelkpannenkoeken met honing-vanilleboter
VOOR 4 PERSONEN
VOOR DE HONING-VANILLEBOTER:
100 g zachte boter
3 el heldere honing
1 tl vanillepasta
VOOR DE PANNENKOEKEN:
100 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
25 g f ijne kristalsuiker
snufje zout
2 grote eieren, gesplitst
1,75 dl karnemelk
0,4 dl volle melk
45 g boter, gesmolten en afgekoeld
1.Klop met een mixer de ingrediënten voor de boter tot een licht en romig mengsel. Schep in een kleine kom en laat 1 uur in de koelkast iets opstijven.
2. Zeef voor de pannenkoeken het bakmeel, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe de eidooiers, de karnemelk, de melk en 15 gram van de gesmolten boter erbij. Klop tot een glad beslag. Klop de eiwitten in een grote, schone kom tot zachte pieken en spatel voorzichtig door het beslag.
3. Verhit een grote antiaanbakpan op middelhoog vuur. Bestrijk de bodem met een beetje gesmolten boter. Schep 3 tot 4 grote lepels beslag met wat tussenruimte in de pan en bak 2 minuten tot er aan de bovenkant belletjes ontstaan en de onderkant goudbruin is. Draai om en bak nog eens 1 minuut. Serveer meteen of leg ze op een bord, dek af met een schone theedoek en houd warm in de oven op lage temperatuur terwijl je de rest bakt. Serveer warm met de honing-vanilleboter.
Of probeer dit:
Ricottapannenkoeken. Vervang de helft van de karnemelk door 175 gram ricotta. Serveer met plakjes rauwe of gebakken banaan en de vanille-honingboter.
Pannenkoeken met spek en stroop. Dit is een heerlijke combinatie van zout en zoet. Bak het spek en schep het beslag erover. Serveer met de stroop.