Recept: Julep met muntolie en verbrande nootmuskaat uit ‘Vet’

vrijdag, 9 maart 2018

Het weekend in met een vette cocktail uit ‘Vet‘ van Bas Robben. Vet in een cocktail? Ja hoor probeer het zelf maar!

Even wennen misschien, die cocktails met wat olie erin, maar lekker is het wel. En zoals je intussen weet: olie is übergeschikt om smaken in te vangen. Voor dit recept gebruik ik Kavalan whisky, een prijswinnende, geweldige whisky uit het noorden van Taiwan die inmiddels hier ook gemakkelijk te koop is.

Julep met muntolie en verbrande nootmuskaat

Julep cocktail Vet

 

Cocktail (voor 1 glas)
6 blaadjes Thaise basilicum
70 ml Kavalan whisky
15 ml Choya zoete puimenwijn
1 nootmuskaat
ook nodig: jampot, zilveren julep cup,
crushed ijs (of ijsblokjes) en
brûleebrander
muntolie (goed voor zo’n 30-40 cocktails)
20 g muntblaadjes
100 ml walnootolie

Doe voor de muntolie de muntblaadjes met de walnootolie in een jampot. Sluit de pot af met de deksel, schud even goed en zet de pot dan 1 uur in een oven van 65 °C. Je kunt de pot ook (goed ingepakt in plasticfolie) een ronde mee laten draaien in de vaatwasser. Giet de muntolie daarna door een zeefje met behulp van een trechter in een klein flesje, ‘t liefst een waar ook een pipet op zit.

Vul een zilveren julep cup met crushed ijs. Steek de blaadjes Thaise basilicum ertussen en roer de Kavalan whisky en Choya erdoor. Druppel er wat van de muntolie overheen. Rasp er een beetje nootmuskaat boven. Brand de nootmuskaat met een brûleebrander tot hij begint te geuren.

Als je een sterkere cocktail wil, gebruik je geen crushed ijs maar gewoon ijsblokjes. Je drankje verwaterd dan minder snel.

 

 

Boeken

Vet Bas RobbenVet

ISBN: 9789461431837