Recept: ingepakte groentetaart uit ‘Verrukkelijk Rome’

vrijdag, 21 april 2017

Vandaag viert de stad Rome haar verjaardag en wordt er overal in de stad volop feest gevierd. Hier in Nederland kunnen we dit natuurlijk ook een beetje vieren! Bijvoorbeeld met deze ingepakte groentetaart (net een cadeautje) uit ‘Verrukkelijk Rome’. Tanti auguri!

2104 Recept RomeIngepakte groentetaart
Tortino di verdure incartato

Eleonora Galasso: “Met zijn stimulerende aroma en intense smaak is dit meer dan een gewone lasagne: in plaats van laagjes eierpasta, gebruiken we knapperige blaadjes snijbiet, waardoor dit gerecht op een mooi ingepakt cadeautje lijkt. Als je het mij vraagt, geven kruiden een kenmerkend karakter aan een gerecht. Ik gebruik in dit geval salie en basilicum, maar je kunt deze betoverende taart met elk kruid dat je lekker vindt volledig naar je hand zetten.

Voorbereiding: 40 minuten
Bereiding: 1 uur en 40 minuten

Voor 6 personen

50 g gezouten boter
500 g prei, schoongemaakt en in dunne ringen
een handvol basilicum, grofgehakt
een handvol salie, grofgehakt
zout en peper
500 g snijbiet, schoongemaakt en steeltjes verwijderd
3 eieren
200 ml slagroom
1 wortel, in blokjes van 5 mm
1 stengel bleekselderij, in blokjes van 5 mm
200 g radijs

Smelt de boter in een grote pan op laag vuur, doe de prei erbij en laat 1 uur regelmatig roerend zachtjes garen, tot de prei zacht en glazig is en uit elkaar valt. Roer het basilicum en de salie erdoor, breng op smaak met zout en peper en haal de pan van het vuur. Zet apart.

Doe intussen de snijbietblaadjes in een grote pan licht gezouten, kokend water en blancheer 2 tot 3 minuten. Giet af en laat tussen twee schone theedoeken drogen.

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Maak een vel bakpapier met wat water vochtig en bekleed hiermee een springvorm van 18 cm.

Klop de eieren in een kom licht en luchtig. Voeg de slagroom toe en klop tot het eimengsel iets stevig is. Bestrooi met zout en peper en roer de prei, de wortel en de bleekselderij erdoor.

Verdeel de snijbietbladeren, op een paar na, overlappend over de bodem en zijkanten van de springvorm. Schenk het groentemengsel erin, vouw de overhangende bladeren naar het midden en leg de rest van de bladeren erop, zodat de vulling volledig bedekt is. Dek de taart losjes af met bakpapier en bak 40 minuten in de oven, tot de vulling is gestold.

Haal uit de oven, verwijder het bakpapier en draai voorzichtig om. Snijd de radijsjes met een mandoline of een scherp mes in dunne plakjes en garneer hiermee de taart. Serveer warm of koud.

Fotografie: David Loftus