Deze ingemaakte groene tomaten zijn een ideaal recept voor het verwerken van onrijpe tomaten. Heerlijk op brood, bij burgers of hotdogs. Ze doen het ook goed als garnering bij een bloody mary.
Johan Björkman komt uit Zweden en is de bedenker van dit geniale recept. Want net als in Nederland zijn de zomers in Zweden soms net niet warm, lang en zonnig genoeg om de tomaten zo mooi rood te laten kleuren zoals in landen als Italië of Spanje. “Als ik aan het eind van de zomer de hoop heb opgegeven dat mijn tomaten ooit nog rijp zullen worden, pluk ik ze om ze in te maken.”, aldus Johan.
Ingemaakte groene tomaten
Ingrediënten
1 kg groene tomaten
1 el geel mosterdzaad
1 el bruin mosterdzaad
1 el korianderzaad
1 tl hele zwartepeperkorrels
1 tl venkelzaad
Inmaakvocht
500 ml appelciderazijn
500 ml water
2 el zout
Was en droog de tomaten en snijd ze doormidden.
Breng voor het inmaakvocht de appelciderazijn aan de kook met
het water en zout.
Meng alle specerijen met de tomaten in een goed afsluitbare,
brandschone pot. Schenk het warme inmaakvocht over de
tomaten zodat ze helemaal bedekt zijn. Roer om luchtbellen te laten
verdwijnen. Doe het deksel op de pot en zet de pot 10 tot 15 minuten
in een pan met kokend water of in een stoomoven.
Bewaar de tomaten koel en donker en laat ze minstens drie weken
staan voor je gaat proeven. Ze blijven tot de volgende zomer goed.
Uit: Olie, azijn, zout & zuur | Auteur: Johan Björkman | ISBN: 9789461432193 | € 20,95