Recept: hazelnoot-meringuerol uit ‘Klassiekers van Paul Hollywood’

vrijdag, 4 augustus 2017

Deze hazelnoot-meringuerol uit ‘Klassiekers van Paul Hollywood‘ is een geweldig dessert. Liever een stap-voor-stap uitleg? Die vind je in het boek! 

Hazelnoot-meringuerol 

Paul Hollywood: “Dit dessert ziet er indrukwekkend uit en smaakt heel verfijnd, maar is toch behoorlijk makkelijk te maken. Ik ben dol op de pralinesmaak, veroorzaakt door de combinatie van zoete meringue en hazelnoten.

8 personen

Voor de meringue
4 middelgrote eiwitten
225 g fijne kristalsuiker
75 g geroosterde, blanke hazelnoten, fijngehakt

Voor de vulling
350 g volle slagroom
3 el chocolade-hazelnootpasta
25 g pure chocolade, fijngehakt
25 g geroosterde, blanke hazelnoten, fijngehakt

Materialen
Ondiep bakblik van 25 x 38 cm

 

Verwarm je oven voor op 180 °C. Bekleed het bakblik met bakpapier.

Klop voor de meringue de eiwitten met een (hand)mixer tot zich stijve pieken vormen. Klop eetlepel voor eetlepel de helft van de suiker erdoor. Zorg dat de suiker steeds goed wordt opgenomen voordat je meer suiker toevoegt. Vouw de rest van de suiker luchtigjes door de eiwitten voor een stevige, glanzende meringue.

Verspreid de meringue gelijkmatig in het beklede bakblik en strooi de gehakte hazelnoten erover. Bak 15-20 minuten tot de meringue lichtgoud van kleur is en stevig. Leg een groot stuk bakpapier klaar.

Keer de meringue voorzichtig om en leg met de notenkant naar beneden op het grote stuk bakpapier. Trek het bakpapier van de onderkant van de meringue af en laat de meringue helemaal afkoelen.

Klop voor de vulling de slagroom tot zich zachte pieken vormen.

Klop de chocoladepasta in een andere kom los en vouw deze voorzichtig door de slagroom.

Bestrijk de afgekoelde meringue met de chocoladeroom; laat rondom een rand van 1 cm vrij. Strooi de chocoladesnippers over de slagroom, gevolgd door de gehakte hazelnoten.

Maak met een paletmes een inkeping over de breedte van de meringue, zo’n 1,5 cm van een van de korte kanten. Aan deze kant begin je met rollen. Rol de meringue op; gebruik hierbij het bakpapier als hulpmiddel. Het geeft niet als de meringue iets scheurt – het is onderdeel van de charme van dit dessert.

Doe de rol voorzichtig over op een rechthoekig serveerbord of een plank en serveer meteen.

Fotografie: Peter Cassidy

Boeken