Recept: Hawaïaanse ahi poké uit ‘Poké’

vrijdag, 21 juli 2017

De poké bowl is ontzettend populair in Nederland; poké-restaurants zijn niet meer weg te denken uit de stad. Maar je eigen bowl maken is veel leuker! Haal de Hawaïaanse keuken in huis met deze ahi poké uit ‘Poké‘.

Hawaïaanse ahi poké

Auteurs Celia Farrar & Guy Jackson: Onze hommage aan een moderne Hawaïaanse poké, die wordt geserveerd met limu kohu (zeewier) en Hawaïaans zout. We hebben geprobeerd – met varianten op de klassieke elementen – een zo authentiek mogelijke versie te maken. Dit is echt Hawaï in een kommetje!

 Voor 4 personen

Basis
240 g witte sushirijst

Poké
400 g geelvintonijn, in blokjes van 1½ cm
2 el maui-ui of zoete witte ui
4 el lente-ui, alleen het groen, in fijne ringetjes
½ tl geroosterd wit sesamzaad
½ tl geroosterd zwart sesamzaad
1 tl alaea of (Hawaiaans) zeezout (Himalayazout is ook een prima optie)

Marinade
4 tl geroosterde sesamolie
2 el sojasaus of tamari
1 tl verse gemberwortel, geraspt
1 tl zwart sesamzaad, licht geroosterd
1 tl wit sesamzaad, licht geroosterd
een mespunt suiker

Kook de rijst en laat afkoelen.*

Meng in een grote kom de tonijn, witte ui, de helft van de lente-ui, de helft van de zwarte en witte sesamzaadjes en het zout door elkaar.

Meng de ingredienten voor de marinade door elkaar in een kommetje, doe dit bij de tonijn en schep goed door. Serveer direct of laat nog tot 1 uur marineren.

Schep, zodra je de poké gaat serveren, de gekookte rijst in 4 kommen en verdeel hier de rijst en marinade over.

Bestrooi met de rest van het sesamzaad en lente-ui. Je kunt je poké pimpen met ingemaakte babymais, lotuschips en wat eetbare viooltjes.

* op pagina 25 van ‘Poké’ lees je precies hoe je rijst op de juiste manier kookt.

Fotografie: Matt Russell

Boeken

Poké

ISBN: 9789461431684