Recept: granaatappel-amandelcake uit ‘Kaneel & Kardemom’

vrijdag, 12 mei 2017

Deze granaatappel-amandelcake ziet er prachtig uit als gewone cake, maar kan ook heel goed ‘kleiner’ geserveerd worden. Verdeel het beslag over kleine tulbandvormpjes en geef iedereen een eigen cakeje. Lekker voor Moederdag, maar ook gewoon voor jezelf!

Granaatappel-amandelcake met rozensiroop

Anne Shooter: “Granaatappels staan symbool voor vruchtbaarheid en productiviteit. Hun pitjes zien er mooi uit in de cake: bij het bakken gaat niets van de felle kleur en knapperigheid van deze kleine robijnen verloren. Door de rozensiroop en de fonkelende topping zijn ze uitermate geschikt voor een etentje, lekker met crème fraîche waar je wat geraspte sinaasappelschil aan toevoegt.”

1205 Recept Kaneel & Kardemom

Voor 12 personen

200 g boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
200 g fijne kristalsuiker
3 eieren
geraspte schil van 1 onbespoten sinaasappel, plus sap van ½ sinaasappel
1 tl vanille-extract
1 tl amandelextract (optioneel)
140 g zelfrijzend bakmeel
100 g gemalen amandelen
pitjes van 1 granaatappel

Voor de siroop
100 ml granaatappelsap
sap van ½ sinaasappel
85 g fijne kristalsuiker
1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
1 el rozenwater (Turkse supermarkt)
pitjes van 1 granaatappel

 

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Vet twaalf kleine tulbandvormen of puddingvormpjes in met boter en bestuif licht met bloem.

Klop de boter met de kristalsuiker in 10 minuten bleek en romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elk ei. Roer de geraspte sinaasappelschil, het sinaasappelsap, het vanille-extract en eventueel het amandelextract erdoor. Spatel het zelfrijzend bakmeel en de gemalen amandelen er met een grote metalen lepel door. Doe de granaatappelpitjes erbij en roer door.

Schenk het beslag in de vormen en bak 30 minuten in de oven tot de cakejes goudbruin en gerezen zijn en een satéprikker er schoon weer uit komt.

Maak intussen de siroop. Meng het granaatappelsap met het sinaasappelsap, de fijne kristalsuiker en het vanillestokje in een kleine pan. Verhit tot de suiker is opgelost, breng aan de kook en laat inkoken tot een siroop.

Laat afkoelen, haal het vanillestokje eruit en roer het rozenwater en de granaatappelpitjes erdoor.

Haal de cakejes uit de oven, stort ze uit de vormen als ze nog warm zijn en schenk de siroop erover. Zorg ervoor dat de granaatappelpitjes gelijkmatig worden verdeeld. De cakejes zijn afgedekt twee dagen houdbaar.

Fotografie: Emma Lee

Boeken

Kaneel & Kardemom

ISBN: 9789461431349