Vrijdag visdag! Basisboek Aziatisch staat boordevol met de lekkerste basics uit de Aziatische keuken. Zo is deze gestoomde vis een hele smaakvolle reden om vrijdag visdag weer in het leven te roepen, hoewel die op elke andere dag natuurlijk ook heerlijk smaakt.
Gestoomde vis met citroengras en chilipeper
Nodig
elektrische stoompan of bamboe stoommandje | bakpapier
Ingredienten
1 hele vis van 750 g (snapper, zee- of rivierbaars)
1 stengel citroengras
1 rode chilipeper
1 groene chilipeper
1½ el geraspte gemberwortel
3 el vissaus
4 el limoensap
1½ el poedersuiker
125 ml kippenbouillon
een paar blaadjes koriander, ter garnering
2 lente-uitjes, in dunne ringen gesneden, ter garnering
1 voorbereiden
Maak drie diagonale inkepingen in het vlezige deel aan beide zijden van de vis. Snijd het citroengras fijn. Verwijder de zaadjes van de chilipepers en snijd de pepers fijn.
2 smaakmakers
Bedek de vis met citroengras en gember. Roer in een kom de chilipeper, vissaus, het limoensap, de poedersuiker en bouillon rustig door tot de suiker is opgelost.
3 bereiden
Leg de vis in een stoompan, of een met bakpapier bekleed stoommandje boven een pan, met zachtkokend water. Dek de pan of het mandje af en stoom de vis in 15 minuten gaar. Hij moet onder de punt van een mes gemakkelijk uiteenvallen. Giet het chilimengsel over de warme vis en garneer met korianderblad en lente-ui.