Recept: gestoofde witlof met grapefruit uit ‘Citrus’

vrijdag, 28 juli 2017

Dit gerecht uit ‘Citrus‘ is hemels voor iedereen die van bitter houdt. Het bevat verschillende bittere tonen, maar deze worden een beetje afgezwakt door het mandarijnsap, de honing en boter. Het perfecte bijgerecht!

Gestoofde witlof met grapefruit, mandarijn en sojasaus

Auteur Catherine Phipps: “Ik moet toegeven dat ik dit met gemak in m’n eentje als maaltijd kan eten. Serveer de witlof bij gegrild vlees zoals een schouderkarbonade of een dikke plak ham. Of geef er wat aardappelpuree bij of brood om de saus mee op te deppen.

Voor 4 personen

1 el olijfolie
1 el vloeibare honing
4 stronkjes witlof, in de lengte gehalveerd
50 g boter
fijngeraspte zeste van 1 onbespoten mandarijn en 50 ml sap
1 tl fijngeraspte grapefruitzeste en 50 ml sap
30 ml donkere sojasaus
4 takjes tijm, alleen de blaadjes
zeezout en versgemalen zwarte peper

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Verwarm de honing in een steelpannetje en smeer het snijvlak van de stronkjes witlof ermee in. Bak het witlof op het snijvlak in de koekenpan tot deze begint te karamelliseren, keer om en bak de andere kant ook een paar minuten.

Voeg de boter en geraspte citruszeste toe en schenk het citrussap en de sojasaus erbij. Bestrooi met de tijm en zeezout en zwarte peper naar smaak. Kook de witlof tot deze glanzend en gaar is en het vocht in de pan stroperig is geworden. Keer af en toe om.

Fotografie: Mowie Kay