Recept: geroosterde tomaten op toast uit ‘Gather’

vrijdag, 13 oktober 2017

Voor dit recept uit ‘Gather‘ moet je even wat geduld hebben (de tomaten gaan 1,5 uur in de oven), maar het resultaat is verbluffend!

Geroosterde tomaten op toast met dragon & tijm

Auteur Gill Meller: “Ik vind het een mooi idee dat iets groter, krachtiger, voller en intenser kan worden wanneer het inkrimpt, zacht wordt en breekt – dat lijkt heel ironisch. Dat is precies wat er gebeurt wanneer je zoete, rijpe tomaten in een warme oven bakt. Alles aan de tomaten wordt intenser: de kleur, de zoetheid en de complexiteit. Door de warmte karamelliseren ze, maar krijgen ze ook iets bitters. Dragon heeft een heel intense smaak en smaakt heerlijk met tomaten, dus ik voeg aardig wat toe. Tijdens het bakken geeft het smaak aan de tomaten.

voor 4 personen

ongeveer 700 g rijpe heirloomtomaten, verschillende groottes, kleuren en vormen
16 knoflookteentjes, gepeld
1 bosje dragon
4 of 5 tijmtakjes
3 tot 4 el olijfolie extra vierge
zout en versgemalen zwarte peper
4 sneetjes rustiek of zuurdesembrood

 

Verwarm de oven voor tot 150 °C.

Snijd de grote tomaten in vier of acht partjes en een handvol kleine tomaten in tweeën. Leg ze op een bakplaat met de snijkant omhoog.

Laat de rest van de tomaten heel en verdeel ze over de bakplaat.

Steek de hele knoflookteentjes tussen de tomaten.

Laat de zachte steeltjes van de kruiden heel en pluk de blaadjes van de hardere steeltjes. Gooi de harde steeltjes weg en strooi de zachte steeltjes en de geplukte blaadjes over de tomaten. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.

Zet de bakplaat 1½ tot 2 uur in de oven tot de tomaten zijn ingezakt en gekaramelliseerd. Haal de tomaten zodra ze klaar zijn uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen terwijl je het brood roostert.

Beleg het brood met de zachte tomaten, enkele knoflookteentjes, wat braadvocht en heel veel krokante kruiden en serveer meteen.

Fotografie: Andrew Montgomery

Boeken

Gather

ISBN: 9789461431745