Recept: Gerookte ribeye van de grill met kokos-maiskolven en Franse frietjes

vrijdag, 13 april 2018

Ben jij al helemaal voorbereid op de zomerse dagen die er aan komen volgende week? Tijd om de BBQ weer aan te steken en een heerlijke  rokerige maaltijd voor jezelf en je tafelgenoten te bereiden. Met deze gerookte ribeye uit Over Rook moet dat zeker lukken!

Gerookte ribeye van de grill met kokos-maiskolven en Franse frietjes

 

Ingredienten

500 g ribeye
scheut olijfolie
2 maïskolven
250 ml kokosmelk
2 limoenblaadjes (toko)
10 g zout
1 el witte basterdsuiker zonnebloemolie om in te frituren
1 kg Franse frietjes
2 el boter
½ tl versgeraspte nootmuskaat
4 limoenpartjes

 

Bereidingswijze
Kies een goed dooraderde dikke ribeye en laat het vlees vooraf goed  op kamertemperatuur komen. Bestrooi met zout en versgemalen peper, smeer de ribeye daarna in met wat olijfolie.

Verwijder de buitenste bladeren van de maïs en halveer de kolven. Breng een liter water aan de kook en roer om met de kokosmelk, de limoenblaadjes, het zout en de suiker. Zorg dat de vloeistof net tegen de kook aan blijft en kook de maïs hierin in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en laat in een zeef uitlekken.

Ribeye gril je bij een hoge temperatuur. Breng de barbecue naar een temperatuur van rond de 250 °C. Voeg bij voorkeur wijnrankschilfers toe aan de kolen en gril de ribeye op de barbecue gedurende 6-8 minuten waarbij je het vlees een paar keer draait. De ribeye is nu medium rare. Laat de ribeye afgedekt met aluminiumfolie nog 5-10 minuten rusten.

Verwarm intussen de zonnebloemolie in een frituurpan tot 170 °C. Rooster de halve maïskolven 5-6 minuten op de barbecue. Bak tegelijkertijd de frietjes goudbruin en krokant. Laat ze even uitlekken op een laag keukenpapier. Verdeel de boter in vlokjes over de maïs en bestrooi met de nootmuskaat.

Serveer de ribeye met de geroosterde maïs, de frietjes en een partje limoen. Ook lekker hierbij is de gerookte knoflookmayonaise

Boeken

Over rook

ISBN: 9789461430977