Recept: Gebakken tandoori kip uit ‘The Curry Guy Easy’

vrijdag, 1 februari 2019

Komende week verschijnt het nieuwe boek ‘The Curry Guy Easy’. Deze gerookte, gebakken tandoori kip kan zo worden geserveerd of worden toegevoegd aan een curry, zoals kip tikka masala.

Gebakken tandoori kip

voor 4 personen

VOORBEREIDING: 10-20 MINUTEN + MARINEREN
BEREIDING: 15 MINUTEN + ROKEN

Ingrediënten
– 8 kippendijen, zonder vel
– sap van 1 citroen
– zout
– 1-2 stukjes houtskool (optioneel)
– 3 flinke el ghee of koolzaadolie
– 1 ui, in ringen
– 2 limoenen, in kwarten

voor de marinade
– 200 g Griekse yoghurt
– 1 el roomkaas
– 1 el koolzaadolie
– 1 tl kurkumapoeder
– 1 el komijnpoeder
– 1 tl korianderpoeder
– 1 el chilipoeder
– 1 el tandoori masala
– 2 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)
– zout

Snijd elke kippendij met een scherp mes drie keer in, leg in een schaal en meng met het citroensap en ¾ theelepel zout.

Klop alle ingrediënten voor de marinade door elkaar tot een gladde emulsie. Schenk de marinade over de kip en masseer in het vlees. Dek af met plasticfolie en laat minimaal 30 minuten of een hele nacht afgedekt in de koelkast marineren.

Steek buiten vlak voor het bakken twee stukken houtskool aan en laat ze witheet worden; deze stap is optioneel.

Smelt de ghee in een koekenpan met goed sluitende deksel op middelhoog vuur. Leg de kip in de pan zodra de ghee zichtbaar heet is. Leg niet te veel kip tegelijk in de pan, want de kip laat vocht los en zal dan niet goed roosteren. (Bak de kip indien nodig in porties.) Bak ongeveer 2 minuten op de ene kant, keer om en bak nog 2 minuten op de andere kant, tot de kip aan beide kanten goed gebakken is. Zet het vuur indien nodig lager en bak nog ongeveer 8 minuten regelmatig kerend, tot de kip gaar is.

Schuif de kip aan de kant, zodat er in het midden wat ruimte ontstaat. Leg de houtskool voorzichtig op een stuk aluminiumfolie en leg in de ontstane ruimte van de pan. Sprenkel een theelepel olie op de houtskool die daardoor hevig zal gaan roken.

Leg het deksel op de pan en laat de kip ongeveer 5 minuten roken, tot de rook is verdwenen. Leg de kip op een voorverwarmd bord en garneer met de ui en partjes limoen. Bestrooi met zout naar smaak en serveer.

TIP
Met deze houtskoolmethode bereik je die typische tandoorovensmaak terwijl je de kip gewoon in een koekenpan bakt. De houtskool is optioneel, dus je mag die stap ook overslaan als je het te veel gedoe vindt. Wil je de kip liever in de oven bereiden? Leg de gemarineerde kip dan op een rooster in een voorverwarmde oven op 200 °C en rooster de kip, halverwege kerend, tot hij gaar is. Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken: deze moet 75-80 °C aangeven.

 

Uit: The Curry Guy Easy | Auteur: Dan Toombs | ISBN: 9789461432063 | €20,95