Recept: Gebakken pastinaak met bramen, honing, witlof & roggevlokken uit ‘Gather’

vrijdag, 26 januari 2018

De laatste bramen van het seizoen zijn rijp, sensueel en vol van smaak. In deze prachtige, kleurrijke salade voegt Gill Meller de bramen toe aan een braadslee met gebakken pastinaak tot ze openbarsten in de hete honing en olijfolie, en worden geneutraliseerd door de bittere rode witlof. De roggevlokken voegen een krokante bite toe.

voor 4 personen

4 pastinaken, in de lengte in vieren gesneden, top en kontje verwijderd
3 el olijfolie extra vierge
2 volle el roggevlokken
2 tl dijonmosterd
1 el vloeibare honing
1 el ciderazijn
zout en versgemalen zwarte peper
2 of 3 tijmtakjes
2 of 3 rozemarijntakjes
ongeveer 100 g bramen
1 stevige rode witlof, de blaadjes losgehaald

 

 

 

Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Leg de stukken pastinaak in een grote braadslee. Meng de olijfolie, roggevlokken, dijonmosterd, honing en ciderazijn en voeg royaal zout en peper toe. Meng goed en schenk het mengsel over de pastinaak. Meng goed door en voeg toe aan de pastinaak en zorg dat de pastinaak rondom met het roggevlokken-mengsel bedekt is.
Breek de tijm- en rozemarijntakjes boven de braadslee en zet in de oven. Bak de pastinaak 40 tot 45 minuten, draai een of twee keer om met een spatel, tot hij in het midden zacht is en aan de buitenkant krokant en gekaramelliseerd.
Haal de pastinaak uit de oven, verdeel de bramen en witlofbladeren erover. Laat 5 tot 10 minuten afkoelen en serveer dan als een warme salade met vers brood of als een bijgerecht met worstjes, eend of varkenskarbonade.

 

Gather | Auteur: Gill Meller | ISBN: 9789461431745 | €29,95

Boeken

Gather

ISBN: 9789461431745