‘Foeyonghai’ kennen we allemaal als het bekende roerei-gerecht op de menukaart van de plaatselijke afhaalchinees. Maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken! Extra lekker met gamba’s en groenten.
Foeyonghai, of Chinees roerei zoals auteur Kwoklyn Wan het noemt, is afgeleid van een gerecht uit de Chinese provincie Guangdong. Het is moeilijk om het woord voor woord te vertalen, maar in feite betekent het ‘licht gebakken eieren’. Het gerecht werd populair gemaakt in westerse landen waar het werd geserveerd als een opgerolde omelet, maar eigenlijk moet het geserveerd worden als een grof roerei.
Foeyonghai met gamba’s
Voor 2 personen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 5 minuten
Ingrediënten
1 el arachideolie
1 kleine ui, in reepjes
1 wortel, in dunne plakjes
30 g champignons, in plakjes
12 rauwe gamba’s, gepeld en darmkanaal verwijderd
½ tl zout
¼ tl witte peper
4 eieren, losgeklopt
30 g erwten
1 tl sesamolie
Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Voeg de ui, de wortel en de champignons toe zodra de wok goed heet is en roerbak 1 minuut.
Schep de gamba’s erdoor en roerbak nog 40 seconden. Voeg dan het zout en de peper toe en hussel alles door elkaar.
Zet het vuur lager en roer de eieren en de erwten erdoor. Blijf rustig roeren zodat het ei kan stollen.
Zet het vuur uit, voeg de sesamolie toe, roer door en serveer direct.
Uit: Chinese Takeaway | Auteur: Kwoklyn Wan | ISBN: 9789461432148 | €20,95