Recept: Fizzy Orange Soda

vrijdag, 27 april 2018

Vandaag vieren we dat de Koning weer een jaartje ouder is geworden. Hoe kan dat nu beter met deze Fizzy Orange Soda? Deze bruisende frisdrank kan je zowel maken in een alcohol vrije variant als met champagne. Dat noemen wij nog eens Koningsdag in stijl!

FIZZY ORANGE SODA

Als je dit eenmaal hebt geproefd, lust je geen Fanta meer, of Sisi, of hoe die fabrieksdrankjes ook mogen heten.

Voor 3 liter
300 ml water + 1,5 l extra
125 g kristalsuiker
200 ml versgeperst citroensap
(3-4 citroenen) + schil
van 1 citroen
800 ml versgeperst sinaasappelsap
+ schil van 4 sinaasappelen
½ tl (0,5 ml) vloeibare champagne of
cidergist (online)

 

Breng 300 ml water met suiker aan de kook zodat de suiker oplost. Voeg citrussap en -schillen toe en giet het vocht samen met de rest van het water in een grote kom. Laat afkoelen tot handwarm.

Voeg de gist toe en roer goed. Giet het vocht over in twee petflessen van 1,5 liter, maar zorg dat er minimaal 5 cm ruimte onder de dop vrij blijft. Deuk de hals van de fles een beetje in, en draai de dop dicht. Laat 1 tot 2 dagen op kamertemperatuur gisten. Als de indeuking uit het plastic is verdwenen en de fles hard aanvoelt, is er voldoende koolzuur ontwikkeld.

Maak hem voorzichtig open en giet de inhoud door een trechter met een eetstokje erin over in kleinere flessen. Bewaar de limonade in de koelkast om het gisten te stoppen