Recept: feestelijke pavlova uit ‘Sirocco’

vrijdag, 16 december 2016

Inspiratie nodig voor het kerstmenu? Neem eens een kijkje in Sirocco van Sabrina Ghayour. De feestelijke recepten vliegen je om de oren: gekaramelliseerde venkel met saffraanboter, lamsvlees met wortel & komijnrijst, geroosterde eend met specerijen… Maar ook desserts mogen met Kerstmis niet ontbreken. Maak bijvoorbeeld deze pavlova met munt, amandel & theesiroop en verbluf al je gasten! Vervang (vanwege het seizoen) de nectarines voor perziken uit blik.

Sabrina: “Het geweldige aan pavlova is dat je er elke vorm aan kunt geven en dat je er van alles op kunt doen. Ik maak mijn pavlova graag in dezelfde vorm als mijn bakplaat, zodat je hem eenvoudig in stukjes kunt snijden en serveren. Of deel lepels uit zodat iedereen zelf kan opscheppen!

nectarinepavlovaNectarinepavlova met munt, amandel & theesiroop

Voor 6 personen

de eiwitten van 6 grote eieren
300 g fijne kristalsuiker
½ tl vanille-essence
1,5 tl wittewijnazijn
3 tl maïsmeel

Voor de topping
3 grote of 4 kleine rijpe nectarines, geschild en in plakjes (of gebruik perziken uit blik)
een grote handvol munt, fijngehakt, plus extra ter garnering
600 ml double cream of slagroom
1 el vanillepasta (of vanille-extract)
6 el poedersuiker
40 g amandelschaafsel, geroosterd

Voor de theesiroop
2 theezakjes earl grey/darjeeling/assam of 2 el van je favoriete theemelange
250 ml kokend water
6 el fijne kristalsuiker

 

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bekleed de grootste bakplaat die je hebt met bakpapier.

Klop de eiwitten met een elektrische mixer in een grote, schone kom tot zachte pieken. Klop langzaam en beetje bij beetje de fijne kristalsuiker erdoor en blijf kloppen tot er dikke, glanzende, stijve pieken ontstaan. Doe de vanille-essence, de azijn en het maïsmeel erbij en schep voorzichtig met een spatel door (niet kloppen). Schenk op de bakplaat, vorm tot een rechthoek en strijk het oppervlak met de spatel glad. Zet in de oven, verlaag de oventemperatuur direct naar 120 °C en bak 1 uur.

Zet de oven na een uur uit, maar laat de meringue in de oven staan om af te koelen (dit duurt meestal een paar uur).

Meng de plakjes nectarine (of perziken) met de gehakte munt in een kleine kom en zet apart.

Doe voor de theesiroop de thee met het kokende water in een kan, laat 3 tot 4 minuten trekken en schenk in een kleine pan. Roer de kristalsuiker erdoor, zet de pan op middelhoog vuur en laat in 10 tot 15 minuten inkoken tot een siroop.

Klop de double cream met de vanillepasta en de poedersuiker stijf. Verdeel de room over de meringue, beleg met de plakjes nectarine, sprenkel de theesiroop erover en bestrooi met de geroosterde amandelen en de gehakte munt.

Fotografie: Haarala Hamilton 

Boeken

Sirocco

ISBN: 9789461431530