Recept: Easy Amaretto-ijs met zure citroensiroop, angostura en amandel-pistachepraline uit ‘Zuur’

vrijdag, 22 december 2017

Dessert-tip voor de feestdagen! De zure citroensiroop is een ideale tegenhanger van het vette ijs dat uit slagroom, gecondenseerde melk en amaretto bestaat. Je hebt hiervoor geen ijsmachine nodig.

EASY AMARETTO-IJS MET ZURE CITROENSIROOP,
ANGOSTURA EN AMANDEL-PISTACHEPRALINE

Dessert (6 porties)
500 ml koude slagroom
1 blik zoete gecondenseerde melk (397 g)
80 ml amaretto

citroensiroop
2 biologische citroenen
100 ml water
100 g suiker

amandel-pistachepraline
100 g suiker
50 g amandelen, gepeld
50 g pistachenoten, gepeld
50 g hazelnoten
Angostura bitter, ter garnering (Gall&Gall)

 

 

Klop de slagroom met de zoete gecondenseerde melk in 5 tot 7 minuten flink lobbig. Giet de amaretto erbij en klop nog even door. Schep in een plastic voorraaddoosje en laat in 4 uur in de vriezer bevriezen. Snijd met een dun mes lange schillen van de citroenen. Pers de 2 citroenen uit en meet 2 x 40 ml sap af. Breng het water met 40 ml citroensap, de citroenschillen en de suiker aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Neem van het vuur en laat iets afkoelen. Roer de rest van het citroensap er dan ook door.

Leg een siliconen bakmat of bakpapier klaar. Smelt voor de praline de suiker in een grote koekenpan met dikke bodem tot deze lichtbruin kleurt. Voeg de noten toe en schep met een siliconen spatel om. Haal daarna direct van het vuur om te voorkomen dat de suiker verbrandt en bitter wordt. Tenzij je dat bittere natuurlijk lekker vindt. Giet het karamelmengsel op de bakmat (heet!) en laat helemaal afkoelen. Hak daarna in stukken. Schep 2 flinke bollen amaretto-ijs in een schaaltje en giet daar wat van de zure citroensiroop over. Garneer met de amandel-pistachepraline. Besprenkel met een paar druppels Angostura bitter.
BEREIDEN ± 30 MINUTEN
INVRIEZEN MINIMAAL 4 UUR
AFKOELEN ± 1 UUR

Boeken

Zuur

ISBN: 9789461431561