Recept: Donuts uit ‘IJs & co’

vrijdag, 30 april 2021

Ook zo gek op donuts? Je kunt ze decoreren zoals je zelf wilt, mét of zonder glazuur. Aniek Keijsers deelt in haar boek ‘IJs & co’ een heerlijk recept voor donuts. Serveer ze eens met een bol ijs.

Donuts

Voor 12 donuts

Ingrediënten:
50 ml water
150 ml melk
7 g droge gist
2 eidooiers
45 g roomboter, gesmolten
2 el kristalsuiker
350 g bloem
1 tl zout
olie, om in te frituren + extra om in te vetten
75 g melkchocolade
75 g pure chocolade (70%)
45 g roomboter

ook nodig: ronde uitstekers met een diameter van 7 cm en 1 cm + frituurpan

 

Verwarm het water en de melk tot handwarm (40-45 °C). Voeg de gist toe en laat 5 minuten staan.

Voeg de eidooiers, roomboter en kristalsuiker toe en roer tot alles goed opgenomen is. Voeg de bloem en het zout toe en kneed alles (zeker 5 minuten) tot een soepel deeg (als je een keukenmachine met deeghaak hebt kun je het deeg hierin kneden). Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg ongeveer 1 uur op een warme plaats rijzen tot het deeg in volume verdubbeld is.

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Steek met een ronde uitsteker van ongeveer 7 cm zo veel mogelijk donuts uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek vervolgens met de kleine uitsteker in het midden rondjes uit*. Dek weer af met een vochtige theedoek en laat 45 minuten rijzen.

Verhit de frituurolie tot 180 °C. Frituur maximaal 2 donuts per keer. Bak ze 1 minuut aan beide zijden of tot ze goudbruin zijn. Laat de donuts uitlekken op een ovenrooster.

Maak, zodra de donuts zijn afgekoeld, het glazuur. Verwarm de melk-, pure chocolade en roomboter in een pannetje al roerend tot alle chocolade gesmolten is. Giet over de donuts of schenk de chocolade in een spuitzak en spuit streepjes chocolade over de donuts. Liever gesuikerde donuts? Haal deze dan vlak nadat ze uit de frituur komen door een kommetje fijne kristalsuiker.

* De kleine rondjes die je uitsteekt kun je ook frituren: doe ze allemaal tegelijk in het frituurvet en schep regelmatig om tot ze gelijkmatig gebakken zijn.

 

Uit: IJs & co | Auteur: Aniek Keijsers | ISBN: 9789461432117 | €20,95