Door de zonnige temperaturen en vakanties in het vooruitzicht krijgen wij bij Good Cook trek in heerlijk zomers tafelen. En hoe kan je dat nu beter doen dan met tapas? Neem bijvoorbeeld deze heerlijke croquetas met spinazie & geitenkaas uit Basque.
Croquetas met spinazie & geitenkaas
Croquetas, croquetas, croquetas. Ik hoor vaak dat mensen naar een Spaans restaurant gaan voor de croquetas en de tortilla. Wij zijn heel trots op die van ons, het zijn enkele van de populairste smaakmakers in het restaurant, ze zijn zo romig en lekker. Je kunt ze van tevoren invriezen en voor het frituren gewoon laten ontdooien.
Voor 32 tot 34 croquetas
500 g bladspinazie
400 ml volle melk
100 ml sterke verse groentebouillon
80 g boter
125 g bloem
80 g geitenkaas, verbrokkeld
zeezout en versgemalen zwarte peper
versgeraspte nootmuskaat
2 grote scharreleieren, losgeklopt
125 g paneermeel
olijfolie, om in te frituren
Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg de spinazie met een klein scheutje water toe. Bak de spinazie 3 tot 4 minuten of tot hij helemaal is geslonken, spoel af onder de koude kraan. Als de spinazie is afgekoeld, knijp je al het vocht eruit. Hak de spinazie fijn en zet apart.
Verwarm de melk met de bouillon in een pan. Smelt de boter op middelhoog vuur in een steelpan, voeg de bloem toe en bak 2 tot 3 minuten. Wanneer het bloemmengsel bruin begint te kleuren, schenk je heel langzaam de melk met bouillon erbij tot je een zijdezacht sausje krijgt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Meng de kaas er voorzichtig door, voeg dan de spinazie toe en blijf roeren tot alles goed is gemengd. Breng op smaak met peper, zout en wat geraspte nootmuskaat.
Spreid de vulling uit over een ondiepe schaal en druk er een velletje plasticfolie op. Zet de schaal 2 uur in de koelkast. Doe wat olie in je handpalm en rol kleine balletjes (30 gram elk) van de vulling. Als ze wat zacht zijn, laat ze dan nog even 30 minuten in de vriezer opstijven. Doe de losgeklopte eieren en het paneermeel in twee verschillende kommen. Doop de croquetas eerst in het ei en dan in het paneermeel.
Verhit de olie tot 180 °C en frituur de croquetas in ongeveer2 minuten goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken en serveer meteen.