Recept: chorizokroketjes uit ‘Recepten uit Barcelona’

vrijdag, 8 september 2017

De kroketten in Barcelona verschillen iets van onze kroketten. Zo zijn Spaanse kroketten gebaseerd op een stevige bechamelsaus waarin andere ingrediënten zijn verwerkt. Er zijn talloze varianten, zoals deze met chorizo. Je waant je helemaal op een Catalaans terras!

Croquetes amb chorizo
Kroketten met chorizo

Voor 40 kleine kroketten | Bereidingstijd: 45 minuten | Koeltijd: 12 uur, liefst een hele nacht | Frituurtijd: 3 tot 4 minuten per portie

Voor de kroketten
200 g chorizo

Voor de bechamelbasis
100 g boter
100 g bloem
1 l volle melk
zout
versgemalen zwarte peper
versgeraspte nootmuskaat

Voor het paneren
2-3 eieren
paneermeel

Verder
olijfolie, om in te frituren

 

DE RAGOUT MAKEN
Verwijder het vel van de chorizo en hak het vlees fijn. Bak het enkele minuten al roerend in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Neem het uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier.

Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en bak daarin al roerend de bloem, zonder dat hij bruin kleurt. Roer er beetje voor beetje de melk door; er mogen geen klontjes ontstaan. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Laat hem 15 minuten al roerend zacht koken en dikker worden.

Voeg de smaakmakende ingrediënten, in dit geval de chorizo, toe en laat ze 5 minuten al roerend meekoken. Schenk de saus in een schaal, dek deze af met plasticfolie en laat hem enkele uren tot een hele nacht in de koelkast afkoelen en opstijven.

DE KROKETTEN VORMEN
Klop de eieren los in een diep bord en doe het paneermeel op een tweede bord. Neem met een ijsschep porties van gelijke grootte van de ragout en vorm er ronde of ovale kroketten van. Haal ze door het ei, wentel ze door het paneermeel en frituur ze goudbruin in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

VARIANTEN
Kroketten kunnen met uiteenlopende ingrediënten worden verfijnd: vis (tonijn, stokvis), zeevruchten, kaas, groente en meer. Doe niet te veel ingrediënten in de kroketten, anders vallen ze uit elkaar!

Fotografie: Arnold Pöschl