Het weekend is een perfect moment om eens uitgebreid te brunchen. Op deze brunchplank, die geschikt is voor 4 personen, vind je drie lekkere gerechtjes en een lijstje met ingrediënten ter aanvulling.
ROEREI MET SPEK & HONING
Voorbereiding: 10 min • Bereiding: 12 min
12 plakjes gerookt buikspek • 2 el honing • 2 snufjes versgemalen zwarte peper • 10 g gezouten boter • 6 eieren
1. Verwarm de oven voor op de grillstand (240 °C).
2. Leg de plakjes gerookt buikspek op een met bakpapier beklede bakplaat. Strijk met een kwastje honing over elk plakje en strooi er zwarte peper over. Bak de plakjes 5 minuten in de oven, keer ze om en bak ze nog 2 minuten. Ze moeten mooi gegrild zijn.
3. Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur. Breek de eieren boven de pan en bak ze onder constant roeren. Neem ze van het vuur als ze nog een beetje lobbig zijn. Blijf van het vuur af roeren tot ze gaar zijn.
4. Schep het roerei in een schaal, naast de gegrilde plakjes spek.
BROOD MET AVOCADO
Voorbereiding: 10 min
1/2 kleine komkommer • 2 rijpe avocado’s • 50 g roomkaas • het sap van 1/2 citroen • 1 snufje zout • 1 snufje versgemalen zwarte peper • 1 dikke snede meergranenbrood • kiemgroente
1. Was de komkommer en snijd hem in dunne plakjes met een mandoline of kaasschaaf. Schil en ontpit de avocado.
2. Prak het vruchtvlees van de avocado met de roomkaas, het citroensap, zout en zwarte peper.
3. Schik de avocadopuree op de snede meergranenbrood. Leg de plakjes komkommer en de kiemgroente erop.
PANNENKOEKEN MET BANAAN EN BLAUWE BESSEN
Voorbereiding: 10 min • Bereiding: 15 min
190 g tarwebloem • 2 snufjes zuiveringszout • 1/2 zakje gedroogde gist • 1 el fijne kristalsuiker • 2 eieren • 300 ml gefermenteerde melk (karnemelk, kefir of labneh) • 80 g gezouten boter, gesmolten • 150 g verse blauwe bessen • 2 bananen • ahornsiroop
1. Meng de bloem, het zuiveringszout, de gist en de kristalsuiker. Klop de eieren los en meng ze met de gefermenteerde melk en de gesmolten boter.
2. Meng de droge met de vloeibare ingrediënten kort tot een nog wat korrelig beslag. Was de bessen en dep ze droog; pel de bananen en snijd ze in plakjes.
3. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur, giet er een soeplepel beslag in en leg er een paar plakjes banaan of wat blauwe bessen op. Bak dit circa 30 seconden tot het oppervlak belletjes vertoont. Keer de pannenkoek om met een spatel en bak de andere kant ook 30 seconden. Leg opzij op een bord. Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier.
4. Serveer met blauwe bessen, plakjes banaan en ahornsiroop.
Ingrediënten die je kunt toevoegen
gekookte ham • gerookte zalm • bladspinazie • comté of gruyère • sinaasappelpartjes • plakjes avocado • schijfjes citroen • versgeperst vruchtensap • thee • koffie
Uit: Van de plank | Auteur: Sabrina Fauda-Rôle | ISBN: 9789461432216 | €12,50