Deze bistrotaart uit ‘Een appel per dag‘ smaakt goed bij de koffie, als dessert, als tussendoortje… eigenlijk op elk moment van de dag!
Bistrotaart
voorbereidingstijd 50 minuten
bereidingstijd 1 uur en 10 minuten
rusttijd 1 uur
voor 4-6 personen
Deeg
150 g bloem
1 snufje zout
1 tl bakpoeder
2 tl melk
½ losgeklopt ei
25 g (vanille)suiker
75 g koude boter + een beetje extra om in te vetten
Appels
2 kg appels (Elstar, Golden Delicious of een mix van Reinette du Canada en Elstar)
1 scheutje citroensap
15 g suiker
Afwerking
3 el appelgelei of 6 el abrikozenjam
Verwarm de oven voor tot 200 °C.
Zeef de bloem, het zout en bakpoeder in een grote kom, maak in het midden een kuiltje en doe daarin de melk, het ei en de suiker. Meng alles en voeg de in kleine stukjes gesneden boter toe. Kneed het deeg snel om de boter erdoor te mengen. Laat het deeg indien mogelijk 1 uur op een koele plek rusten.
Rol het deeg uit en bekleed daarmee een beboterde taartvorm of taartring (zet die laatste op een met bakpapier beklede bakplaat) van 26 cm doorsnee. Leg een stuk bakpapier dat uitsteekt op het deeg en vul de vorm met gedroogde bonen of blindbakbonen. Bak de taartbodem 10 minuten, verwijder het bakpapier en de bonen en zet de bodem nog 5 minuten in de oven.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd 4-5 appels (circa 900 gram) in blokjes. Verhit de appelblokjes in een steelpan met een scheutje citroensap en 1 eetlepel suiker. Verhit ze 15-20 minuten op heel laag vuur tot ze zacht zijn. Pureer ze in de keukenmachine of wrijf ze door een passeerzeef.
Spreid de appelmoes over de taartbodem uit. Schil de overige appels, snijd ze doormidden, verwijder de klokhuizen en snijd ze in dunne plakjes. Leg de plakjes elkaar overlappend in cirkels op de moes. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C, zet de taart erin en bak hem 35 minuten.
Verhit de gelei of jam met 3 eetlepels water in een kleine steelpan. Bestrijk hiermee de taart als hij uit de oven komt.
Fotografie: Marie Piere Morel