Recept: Basiscurrysaus

vrijdag, 22 juni 2018

Komend weekend duiken wij lekker de keuken in om een flinke pan comfort food te bereiden. Deze basiscurrysaus is niet alleen een goed begin voor een rijke Indiase curry uit The Curry Guy maar ook een goede basis voor een bord eten om helemaal gelukkig van te worden.

Deze gladde currysaus geeft, meer dan enig ander ingrediënt, curry’s hun kenmerkende smaak en structuur. Als je een pan van zes liter hebt, is deze perfect om dit recept in te maken. Ik omschrijf de basiscurrysaus graag als een langzaam gegaarde groentebouillon. Hij heeft niet veel smaak, maar hij smaakt wel goed. Chilipepers of chilipoeder wordt zelden toegevoegd, omdat de basissaus overal in gebruikt moet kunnen worden, van de mildste korma tot de pittigste vindaloo. De saus moet zo dun zijn als volle melk; hij kookt snel in omdat elke curry op hoog vuur wordt bereid.

Basiscurrysaus

Voor 6 liter of voor 22 tot 24 porties

2 kg ui, grofgesneden
1 tl zout
225 g wortel, geschild en in stukjes
120 g kool naar keuze, in repen
100 g rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
100 g groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
1 blik tomatenblokjes a 400 g
9 el knoflook-gemberpasta
750 ml koolzaadolie
3 el garam masala
3 el komijnpoeder
3 el korianderpoeder
3 el paprikapoeder
2 el fenegriekpoeder (methi, o.a. toko)
1 el kurkumapoeder

Doe de uien in een grote soeppan van 6 liter en voeg de rest van de groenten, de tomatenblokjes en de knoflook-gemberpasta toe. Schenk de koolzaadolie en ongeveer een liter water erbij. Roer door en zet de pan op middelhoog vuur. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan ongeveer 45 minuten zachtjes koken. Voeg nu 2 liter water toe en roer de specerijen erdoor. Laat nog 30 minuten zachtjes koken. Als de olie naar boven komt drijven en de groenten zacht zijn, kun je de saus pureren. Schep eerst de aromatische olie er voorzichtig af om voor je curry’s te gebruiken.

Deze is oneindig lang houdbaar in een luchtdicht afgesloten bakje. Pureer ongeveer 4 minuten met een staafmixer tot de saus helemaal glad is (dus zonder stukjes en niet korrelig). Dit kun je ook in porties in een blender doen, maar dat kost meer tijd. Je zult zien dat de gepureerde saus, ongeveer 3 liter, vrij dik is, perfect om te bewaren in de koelkast of in de diepvries. Als je de saus in een curry gebruikt, moet je het volume verdubbelen met water, tot de saus ongeveer de dikte van volle melk heeft.

Gebruik direct of bewaar maximaal 3 dagen in de koelkast of zet porties van 750 ml maximaal 3 maanden in de diepvries.

OPMERKING: Dit is een dunne saus, net als de sauzen die in de meeste restaurants worden gebruikt. Bij een fornuis voor thuisgebruik kan het zijn dat het te lang duurt voordat de saus inkookt wanneer je de curry maakt. Je kunt altijd minder water toevoegen aan je volgende portie als dit het geval is, of de saus eerst laten inkoken voordat je deze toevoegt.

Boeken

The Curry Guy

ISBN: 9789461431813