Recept: bananenijs uit ‘IJs & co’

vrijdag, 26 juni 2020

Met dit warme weer kunnen we wel wat verkoeling gebruiken! De structuur van dit bananenijs uit ‘IJs & co’ is heerlijk romig en zacht, met een intense bananensmaak.

Bananenijs

voor 700 ml

Ingrediënten

5 zeer rijpe bananen
300 ml slagroom
400 ml melk
180 g kristalsuiker
5 eidooiers
¼ tl zout
1 tl vanille-extract

Bereiding

Pel de bananen, snijd in stukjes en zet apart in een hittebestendige kom met een inhoud van minimaal 1 liter.

Breng de slagroom, melk en kristalsuiker in een pannetje op middelhoog vuur aan de kook en blijf roeren zodat de suiker oplost. Haal de pan van het vuur als de melk kookt en giet dit over de bananenstukjes. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet 12 tot 24 uur in de koelkast, zodat de bananensmaak goed in de melk kan trekken.

Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Haal de bananenmelk uit de koelkast en roer nog even goed door. Giet door een zeef om de bananenstukjes te verwijderen en breng aan de kook. Giet de melk, zodra het kookt, al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.

Giet alles weer terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 °C is, of dikker wordt. Giet opnieuw door een zeef in een grote kom en zet de kom op het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Roer het zout en vanille-extract erdoor en zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast. Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt.

Giet het ijsmengsel in de ijsmachine* en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing.

 

* Heb je geen ijsmachine, maar wil je toch graag dit ijs maken? Dat kan! Alle recepten in ‘IJs & co’ zijn te maken met behulp van je blender, keukenmachine, met de hand of middels de ijsblokjesmethode. Zo lang je maar een vriezer hebt!

 

Uit: IJs & co | Auteur: Aniek Keijsers | ISBN: 9789461432117 | €20,95