Recept: Oertomaten met lavas-chimichurri en geitenkaas

vrijdag, 3 augustus 2018

De zomer is het moment om verse tomaten te eten. Er gaat niets boven de volle zoete smaak die deze smaakbommetjes krijgen van de hoeveelheid zonnestralen die ze hebben gehad. Deze salade met oertomaten uit ‘Boter, botten, zout’  kunnen we daarom met recht een ultiem zomergerecht noemen!

Oertomaten met lavas-chimichurri en geitenkaas

De lavas-chimichurridressing (zie recept hieronder) is een kroon op de zoete smaak van de tomaten. Ik gebruik specifiek Maltese geitenkaas, maar je kunt natuurlijk met elke geiten- of schapenkaas experimenteren. Kaas en tomaat zijn altijd een perfecte combinatie. Net als in Italië is basilicum op Malta het favoriete kruid voor een tomatensalade, maar ik vond het fantastisch om zoveel verschillende kruiden te ontdekken toen ik in Groot-Brittannië was, met name al die variëteiten van munt. Ik woon dicht bij het tuincentrum Petersham Nurseries in Londen en daar heb ik appel-, chocolade-, grapefruit- en sinaasappelmunt ontdekt. En je hebt niet heel groene vingers nodig, want ze zijn eenvoudig te kweken.

 

Voor 4 personen

500 g verschillende oertomaten, op het laatste moment in plakjes gesneden (o.a. natuurvoedingswinkel)
100 g Maltese geitenkaas met peper of gewone geitenkaas, verkruimeld
2 el lavas-chimichurri  (zie recept hieronder)
2 el extra vergine olijfolie zeezout en versgemalen
zwarte peper
appelmunt (o.a. tuincentrum), ter garnering

Verdeel de plakjes tomaat over een serveerschaal en verkruimel de geitenkaas erover. Besprenkel met de lavas-chimichurri en de olijfolie. Bestrooi met een flinke snuf zeezout, zwarte peper en appelmunt.

 

Lavas-chimichurri

Lavas (maggiplant) is een minder bekend kruid (al groeit het net zo welig als peterselie) met een sterke smaak. Ik vind het goed passen bij witvis of kip, ingrediënten die soms wel een smaakboost kunnen gebruiken. Je zult lavas niet altijd makkelijk in de supermarkt vinden, maar wel vaak als plant in het tuincentrum. Mocht je geen lavas kunnen vinden, vervang het dan door bladselderij.

 

Voor ongeveer 500 g
(inclusief de olie)

50 g lavasblaadjes, grofgehakt
50 g bladpeterselie, blaadjes en zachte steeltjes grofgehakt
50 g koriander, blaadjes en zachte steeltjes grofgehakt
50 g bieslook, grofgehakt
3 grote teentjes knoflook, geraspt of geperst
2 tl kleine kappertjes
1 tl chilivlokken
2 ansjovisfilets uit blik, uitgelekt en grofgehakt
2 el sherryazijn
100 ml avocado-olie (o.a. natuurvoedingswinkel)
versgemalen zwarte peper, naar smaak

Ik hak het liefst alle kruiden zelf, en de meest nauwkeurige manier is om ze eerst een voor een te hakken en ze dan allemaal met alle andere ingrediënten in de pot te mengen. Bewaar in de koelkast, maar laat voor gebruik op kamertemperatuur komen en schud de pot