Freek Kamphuis (1945-2019)

dinsdag, 25 juni 2019

Met pijn in het hart moeten we u vertellen dat kookwinkel Oldenhof en uitgeverij Good Cook haar grootste fan, visionair kookliefhebber en vooral de grondlegger van de kookwinkel in Nederland, Freek Kamphuis, is overleden op 73-jarige leeftijd.

Freek Kamphuis (1945-2019)

Als zoon van een ondernemer in huishoudelijke artikelen groeide Freek op tussen de fornuizen, kachels en het keukengerei. Toen hij, samen met zijn vrouw Riet, de winkel van zijn vader overnam had hij gelijk een richting in zijn hoofd: de winkel zou zich gaan specialiseren op kookgerei.

De kookwinkel bleek nog niet gemakkelijk te introduceren, het woord kookwinkel bestond zelfs nog niet. Het echtpaar haalde de eerste espressomachines voor thuisgebruik naar Nederland en liet de eerste woks met een platte bodem maken, die ook op Europese kooktoestellen gebruikt konden worden. Niet alleen wist Freek de winkel groot te maken in Zwolle, maar wist ook uit te breiden, met winkels in binnen- en buitenland.

Zijn grootste culinaire verdienste ligt misschien wel in de rol die hij speelde in de verbetering van het niveau waarop in Nederland gekookt werd. Met Cas Spijkers in de schijnwerpers en Freek achter de schermen ontstond het genre kooktelevisie in Nederland. Zelf kwam hij niet in beeld, maar door zijn innovatiedrang en de samenwerking met topkoks wist hij stevig zijn stempel te drukken op de manier waarop in Nederland gegeten wordt.

Om een nog groter publiek te kunnen bereiken en om de vele onvertaalde buitenlandse kookboeken ook aan het Nederlandse publiek te kunnen presenteren richtte hij in aanvulling op de kookwinkel uitgeverij Good Cook op. Dit bleef niet kleinschalig, maar is uitgegroeid tot één van de meest gerenommeerde uitgeverijen van kookboeken, geheel in lijn met de tientallen meters kookboeken waar Freek uit kon putten.

Een andere grote liefde van Freek was de Rock and Roll en bluesmuziek uit zijn jeugd. Als gitarist van de band They and the Misery Men speelde hij de muziek van The Rolling Stones, The Who, Cuby And The Blizzards, en alle andere grote namen uit de jaren ‘60 muziek. De muziek was een manier om de harten en deuren van vele mensen te openen, maar behalve een sociale bezigheid was het gitaarspelen voor Freek een manier om zijn hoofd leeg te maken en de sores van alledag naast zich neer te kunnen leggen.

De laatste jaren namen dochter Marjolein en zakenpartner Barry steeds meer van de winkel over en konden Freek en Riet zich steeds vaker terugtrekken op hun geliefde tuin. Daar, tussen de eetbare planten, was Freek dan ook vaak te vinden, naast de kruidentuin die Jonnie Boer voor De Librije inrichtte.

De tomeloze energie die Freek altijd heeft gehad om te reizen, te vernieuwen en muziek te maken hebben kookwinkel Oldenhof gemaakt tot wat het vandaag de dag is. Vandaag heffen wij bij kookwinkel Oldenhof het glas, om een toast uit te brengen op het inspirerende en bevlogen leven van de grondlegger van de nieuwe Nederlandse keuken. Thank you for the days (Ray Davies).