Recept: Crostini met vijg, mascarpone & honing

vrijdag, 24 augustus 2018

Verse vijgen, als je ze zelf in de tuin hebt staan zullen ze met deze warme zomer nu ongeveer wel rijp zijn. Mocht je niet de luxe hebben van een eigen vijgenboom dan zijn de verse vijgen uit Italië of Spanje natuurlijk ook helemaal geen straf voor dit heerlijke ontbijtje uit ‘Toscane’.

Crostini met vijg, mascarpone of ricotta & honing

We hebben een prachtige oude foto van Giancarlo’s vader Memmo, waarop hij met onze zoon Giorgio toen hij nog klein was vijgen aan het plukken is. Giorgio draagt een klein mandje en kijkt verheugd op naar zijn opa terwijl hij het mandje vult met rijpe vijgen van de boom bij Memmo’s huis.

Gebruik de rijpste vijgen in het seizoen, als ze van nature zoet zijn. Je kunt de jam ook met bosvruchten, plakjes perzik of nectarine, of kaki maken. Ook zonder het brood is dit verrukkelijk. De meeste hotels in Italië serveren verse ricotta, fruit en honing als ontbijt, andere serveren er noten bij. Ik graai dit vaak bij elkaar voor een gezond ontbijt als we niet thuis overnachten.


Voor 2 personen
2 dikke sneetjes brood
125 g ricotta of mascarpone
2 rijpe vijgen of ander zachtfruit, gewassen en schoongemaakt
50 g gepelde walnoten, grofgehakt
milde vloeibare honing, zoals acaciahoning, om te besprenkelen

 

Rooster het brood aan beide kanten. Bestrijk elk sneetje dik met de ricotta of mascarpone. Snijd de vijgen in plakjes, of prak ze als ze heel rijp zijn, en leg op het besmeerde brood. Bestrooi met de walnoten en besprenkel met wat honing.

Boeken

Toscane

ISBN: 9789461431875