Bouw dit bijenhotel van bamboe uit ‘Het complete bijenboek’

vrijdag, 31 maart 2017

Help je ook mee om het uitsterven van de bij te voorkomen? Dit kan bijvoorbeeld door je tuin bijvriendelijk te maken: plant nectarrijke bloemen en plaats een bijenhotel om het nestelen te stimuleren. En zo’n bijenhotel maak je heel makkelijk zelf! Lees verder voor een stap-voor-stap handleiding.

Bijenhotel van bamboe

Stukken bamboe vormen kant-en-klare nestholten voor een hele reeks aan solitaire bijen en bieden een mooie oplossing voor het afsluiten van elk nestgat. Ze kunnen eenvoudig worden verwijderd en vervangen na een paar jaar.

JE HEBT NODIG

  • Meetlint en potlood
  • Een stuk regenpijp met een doorsnede van 11 cm
  • Bamboestengels, allemaal met een doorsnede van maximaal 1 cm (zie onder)
  • Handzaag
  • Elektrische boor
  • Stevig touw of plastic draad
  • Metalen haak, tak of wandbevestiging

Stap 1

1. Meet 20 cm af van een stuk plastic regenpijp. Zaag het af met een handzaag.

Stap 2

2. Snijd de bamboe in stukken die 1-1,5 cm korter zijn dan het stuk regenpijp, zodat de regenpijp licht uitsteekt. Als je de stukken bamboe afzaagt, zorg dan dat één kant bij een ‘knoop’ (knobbels die zich op geregelde afstand op de stengels bevinden) wordt afgezaagd, zodat elk stuk een open en een afgesloten uiteinde heeft.

Stap 3

3. Markeer twee punten op het midden van de regenpijp, grofweg op 10 en op 14 uur. Boor gaten op deze markeringen.

Stap 4

4. Neem een stuk touw van 30 cm. Maak een grote knoop in een uiteinde en rijg het andere uiteinde van binnen naar buiten door een van de gaten in de buis. Trek het touw erdoor en rijg het door het andere gat. Maak een knoop in het touw. Het touw vormt nu een lus aan de buitenkant, met knopen aan de binnenkant.

Stap 5

5. Steek de stukken bamboe in de pijp en zorg dat je de knopen niet beschadigt. De afgesloten uiteinden moeten vlak lopen aan één uiteinde van de buis; dit is de achterkant van het bijenhotel. Blijf bamboe in de buis stoppen tot de buis vol zit en er niets meer bij kan.

Stap 6

6. Hang het bijenhotel tegen of vlak bij een zonnige muur op het zuiden of zuidoosten, minimaal 1 m van de grond en zonder begroeiing voor de ingang.

 

FORMAAT VAN DE GATEN
Verschillende gaten trekken solitaire bijen aan, maar geen enkele solitaire bij maakt een nest in gaten die groter zijn dan 1 cm. Het is niet verstandig verschillende formaten in een bijenhotel te combineren omdat ziekten dan gemakkelijk kunnen overgaan op andere soorten.

Meer weten over bijen en hoe je bij kunt dragen aan hun voortbestaan? In ‘Het complete bijenboek‘ staan nog véél meer tips en uitgebreide informatie.