Geweldig nieuws! Bistro Manon + Hotpot + Een ode aan groenten zijn genomineerd voor Food and Friends Kookboek van het Jaar 2021.
Jaarlijks verschijnen er honderden kookboeken. Hiervan zijn er door de Nederlandse uitgeverijen in totaal 61 exemplaren ingestuurd voor de Food and Friends Kookboek van het Jaar-verkiezing. Uit deze inzendingen heeft een 5-koppige vakjury 6 genomineerden gekozen die nu kans maken op de titel Kookboek van het Jaar 2021.
We zijn heel trots dat maar liefst 3 Good Cook kookboeken tot deze genomineerden behoren!
‘Deze vrouw met, jawel, een tweeling én drieling schotelt hen dagelijks smakelijke gerechten voor. Zij had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen. Dat pakt goed uit. Dit boek biedt een ruime keuze aan praktische en gezonde pasta’s, (niet al te pittige) curry’s, gezonde pizza’s, salades, noedels en zelfs twee shakshuka’s. Bijzonder handig zijn de voorraadtips, de vele bijgerechten en de brood met dipjes waarmee je de kindermagen al flink voedt. Wat een verademing dat het geen kleuterkookboek is. Als je kinderen aubergine kunt leren eten, dan kan je alles. De passende fotografie is fris, gezellig en geeft een ready to eat-gevoel.‘
‘“Hotpotten” zou het nieuwe gourmetten kunnen worden, want het is dé nieuwe manier om met vrienden en familie samen te eten. Door de sfeerbeelden is het bijna een reisboek dat je meeneemt. De jury vindt het verrassend, zeker omdat dit boek veel toegankelijker is dan de eerste boeken van Bas Robben. Leuk detail zijn de bijpassende drankjes bij de gerechten en desserts. Er is een juiste combinatie gemaakt tussen papier van het boek en de fotografie, waarbij alle foto’s heel consistent genomen zijn met een spannend licht. Het geeft je het gevoel dat je in het land zelf bent en haalt Azië naar je eigen keuken.‘
‘Eindelijk een groenteboek zonder de hipster-vegan stijl. Dit is een topboek voor mensen die dol zijn op lokaal eten, zodat je uit de voeten kunt met knolselderij of aardpeer. Het is toegankelijk en wij zouden het vaak uit de kast pakken om direct aan de slag te gaan. Prettig dat ze verschillende bereidingsmanieren laat zien en je kunt kiezen uit diverse smaken. De fotografie is zeer consistent en met smaak gefotografeerd. Veel verrassingen en de koolcurry is favoriet.‘
Bovendien maken deze kookboeken + de titel Banketbakket van Claire Saffitz van Good Cook samen met alle inzendingen kans op de Kookboek van het Jaar Publieksprijs.
Stem je met ons mee? Dit kan t/m 15 november 2021 via: https://www.foodandfriends.nl/kookboekvanhetjaar/
De winnaars van de vakjuryprijs en publieksprijs worden op 16 november 2021 bekend gemaakt.




Bistro Manon
Tekst: Manon Proper
Fotografie: Jeroen van der Spek
Creative direction: Maaike Koorman
Foodstyling: Ajda Mehmet
Vormgeving: Esther Snel
Redactie: Suzanne Stougie
Productiebegeleiding: Wouter Eertink
Hotpot
Tekst: Bas Robben
Fotografie: Saskia van Osnabrugge
Creative direction: Maaike Koorman
Foodstyling: Jessica Lek en Valentijn Dirks
Vormgeving: Lot van Beek
Redactie: Suzanne Stougie
Productiebegeleiding: Wouter Eertink
Tekst: Alice Zaslavsky
Fotografie: Ben Dearnley
Vertaling: Caroline van Wijhe en Natascha van der Stelt
Redactie: Trijnie Duut, Charlot van Scheijen en Maria Koskamp
Banketbakker
Tekst: Claire Saffitz
Fotografie: Alex Lau
Vertaling: Natascha van der Stelt
Redactie: Trijnie Duut en Charlot van Scheijen