Marokkaanse harira uit ‘Slow cooked’
Auteur(s):
ISBN:
9789461431400
Prijs:
€ 24,95
Voor 6 personen
Voorbereiding:
120
minuten
Bereiding:
120
minuten
Moeilijkheid:
Auteur Olivia Andrews: Dit gerecht wordt traditioneel gegeten tijdens de Ramadan, maar deze Marokkaanse soep is ook perfect voor tijdens een koude winter. Doorgaans wordt de soep gemaakt met lamsvlees, maar kippendijen of runderlappen (stoofvlees) zijn een goed alternatief. Zolang je maar niet vergeet de kikkererwten een nacht te weken, is deze soep een eitje om te maken. De saffraan kun je prima weglaten.
Ingredïenten

2 el extra virgin olijfolie
500 g lamskoteletjes, vet eraf gesneden
1 grote ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, in stukjes van 1 cm
2 tl gemberpoeder
2 tl kaneel
2 tl gemalen kurkuma
een flinke snuf saffraandraadjes, geweekt in 1 el heet water
een grote handvol van elk koriander en peterselie, fijngehakt, ook de (apart gehouden) steeltjes
800 g tomatenblokjes uit blik
1 l kippenbouillon
75 g gedroogde kikkererwten, een nacht geweekt, uitgelekt en gewassen
55 g gedroogde groene linzen, gewassen
2 el citroensap

Bereiding

In de slowcooker
Doe de olie, lamskoteletjes, ui, bleekselderij, gember, kaneel, kurkuma, saffraan met het weekvocht, de steeltjes van de koriander en peterselie, de tomaten, bouillon, kikkererwten, linzen en 250 ml water in de slowcooker. Breng het geheel op smaak met zout en laat 9 uur op de lage stand garen, totdat het vlees mals en de peulvruchten zacht zijn.
Roer het citroensap, de gehakte peterselie en koriander erdoor en voeg eventueel zout en peper toe.

Op het fornuis
Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg de lamskoteletjes toe en bestrooi met zout. Bak 2 minuten aan elke kant. Neem het vlees uit de pan en zet weg. Zet het vuur wat lager en voeg de rest van de olie, de ui, bleekselderij, gember, kaneel, kurkuma, saffraan met het weekvocht en de steeltjes van de peterselie en koriander toe.
Bak 3 tot 5 minuten, totdat de groenten zachter worden. Doe het vlees weer in de pan, samen met de tomaten, bouillon, kikkererwten en 250 ml water. Breng aan de kook. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat 1 uur sudderen. Voeg de linzen toe en laat nog eens 45 minuten sudderen, totdat zowel het vlees als de peulvruchten gaar zijn.
Roer er het citroensap, de gehakte peterselie en koriander door en voeg eventueel zout en peper toe.

Fotografie: Steve Brown